NATO vrea să întărească flancul estic din cauza amenințării Rusiei. Noi forțe militare ar putea ajunge în România

Beatrice Dumitru 15.02.2022, 13:51
NATO vrea să întărească flancul estic din cauza amenințării Rusiei. Noi forțe militare ar putea ajunge în România

Miniștrii Apărării din statele membre NATO se întâlnesc pentru a discuta dacă va trimite noi trupe pe flancul sud-estic, pe fondul amenințării Rusiei. Grupurilor de luptă vor fi formate din aproximativ 1.000 de militari fiecare, iar cel din România ar fi condus de Franța. Orice desfășurare de trupe NATO ar fi împotriva cerințelor de securitate ale Moscovei.

NATO vrea să trimită grupuri de luptă în flancul estic

Miniștrii Apărării din statele membre NATO sunt așteptați să pună în mișcare săptămâna aceasta un plan prin care ar putea fi înființate patru grupuri de luptă multinaționale în sud-estul Europei, ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei la granițele Ucrainei, au declarat trei diplomați pentru Reuters.

Miniștrii aliați se vor reuni remiercuri și joi și vor decide dacă ordonă comandanților lor să elaboreze planuri de desfășurare a grupurilor de luptă, de aproximativ 1.000 de militari fiecare, în Bulgaria și România și, eventual, în Slovacia și Ungaria.

NATO vrea să întărească flancul estic din cauza amenințării Rusiei. Noi forțe militare ar putea ajunge în România
Grupuri de luptă NATO ar putea ajunge în țările din Estul Europei.

Orice decizie finală privind desfășurarea trupelor nu va fi luată foarte repede, deși Parisul și Sofia s-au oferit să conducă grupurile de luptă din România și, respectiv, Bulgaria. Un oficial al președinției franceze a spus că trupele franceze se vor desfășura în România numai după o decizie a NATO.

Grupurile de luptă prezente în Estonia, Lituania, Letonia și Polonia

Întâlnirea NATO are loc pe fondul avertismentului Statelor Unite cu privire la o invadare iminentă a Ucrainei de către Rusia. În acest context, diplomații au declarat că este posibil ca miniștrii să fie de acord cu primul pas, acela de a cere comandanților să vină cu un plan detaliat pentru cele patru grupuri de luptă de pe uscat.

Va exista o sarcină care ne va permite să escaladăm, dar și să detensionăm dacă Rusia își retrage armata”, a spus un diplomat NATO, subliniind că orice noi grupuri de luptă ar fi peste ofertele recente de nave și avioane ale Marii Britanii, Statelor Unite și altora de a întări flancul estic al NATO.

Ucraina nu este membră NATO și alianța nu are obligația să o apere prin tratat. Întăririle din Marea Neagră ar arăta hotărâre din punct de vedere strategic și în țări precum Ungaria și Slovacia, care se învecinează cu Ucraina.

Mișcarea ar fi cea mai mare schimbare a poziției NATO de când a înființat grupurile de luptă multinaționale prezente în Estonia, Lituania, Letonia și Polonia, susținute de tancuri, apărare aeriană și unități de informații și supraveghere, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Orice desfășurare ar fi împotriva cerințelor de securitate ale Moscovei, care vrea ca Alianța să-și retragă trupele din Europa de Est.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...