NATO se teme că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina. Președintele Poloniei: „Utilizarea acestora ar putea determina intervenția Alianței”

Beatrice Dumitru 13.03.2022, 13:51
NATO se teme că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina. Președintele Poloniei: „Utilizarea acestora ar putea determina intervenția Alianței”

Rusia a acuzat Washingtonul şi Kievul că gestionează laboratoare pentru producerea armelor biologice în Ucraina. După această declarație, Occidentul se teme că Moscova ar putea folosi astfel de arme în conflictul din țara vecină, ceea ce ar echivala cu crime de război. În acest context, președintele Poloniei crede că NATO ar trebui să ia o decizie cu privire la implicarea în acest război.

NATO crede că Rusia ar putea folosi arme chimice

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că poporul ucrainean a rezistat cu curaj invaziei ruse, dar zilele următoare vor fi mult mai grele, deoarece atacurile forțelor ruse s-au intensificat în mai multe zone ale țării.

De asemenea, șeful NATO a mai afirmat că Rusia ar putea folosi arme chimice după invadarea Ucrainei și că o astfel de mișcare ar fi o crimă de război, potrivit unui interviu acordat ziarului german Welt am Sonntag și preluat de Reuters.

NATO se teme că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina. Președintele Poloniei: „Alianța ar trebui să se gândească, dacă se implică în război”
Ucraina a fost invadată de Rusia.

„În ultimele zile, am auzit afirmații absurde despre laboratoarele de arme chimice și biologice. Kremlinul inventează pretexte false pentru a justifica ceea ce nu poate fi justificat. Acum că aceste afirmații false au fost făcute, trebuie să rămânem vigilenți pentru că este posibil ca Rusia însăși să poată planifica operațiuni cu arme chimice în baza acestei minciuni. Aceasta ar fi o crimă de război”, a spus Stoltenberg, citat.

„Vladimir Putin poate folosi orice, chiar și arme chimice”

Și președintele Poloniei, țara vecină cu Ucraina, a avertizat că Vladimir Putin ar putea folosi „orice”, inclusiv arme chimice în războiul împotriva fostei republici sovietice.

Dacă întrebați dacă Vladimir Putin poate folosi arme chimice, cred că acesta poate folosi orice chiar acum, mai ales că se află într-o situație foarte dificilă. O acțiune militară de asemenea amploare este ceva ce lumea nu a mai văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus Andrzej Duda, în cadrul unei emisiuni de la postul BBC.

Acesta a mai subliniat că liderul de la Kremlin a pierdut războiul „politic” și nu îl va câștiga „militar”, după cum au spus și majoritatea experților.

Deși se poate spune că există un avantaj gigantic al armatei ruse față de armata ucraineană, dacă iei o bucată de hârtie și faci calculul, atunci ei au o majoritate zdrobitoare, covârșitoare, dar nu sunt în stare să câștige războiul”, a adăugat președintele Poloniei.

Acesta a fost întrebat și dacă utilizarea acestor arme ar putea determina schimbarea poziției NATO de a nu interveni în conflictul din Ucraina.

Dacă folosește arme de distrugere în masă, acest lucru ar schimba jocul fundamental. Cu siguranță, NATO ar trebui să se așeze la masă și va trebui să se gândească serios la ce să facă, pentru că atunci începe să fie periculos, nu doar pentru Europa, ci pentru întreaga lume”, a adăugat Andrzej Duda.

Rusia a acuzat Washingtonul şi Kievul că gestionează laboratoare pentru producerea armelor biologice în Ucraina, lucru negat de cele două capitale. Moscova a mai acuzat Statele Unite și în 2018 că efectuează experimente biologice, în secret, într-un laborator din fosta țară sovietică, Georgia.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...
Recomandări