NATO, decizie radicală după incidentul din Marea Neagră. Este stare de alertă lângă România

Andrei Simion 08.05.2023, 21:46
NATO, decizie radicală după incidentul din Marea Neagră. Este stare de alertă lângă România

Organizația Atlanticului de Nord a decis intensificarea capacității de reacție ca urmare a incidentului produs între o aeronavă Frontex şi un avion militar rus, în apropierea spaţiului aerian al României.

NATO ridică starea de alertă aeriană după incidentul din Marea Neagră

„Detaşamentele NATO de patrulare aeriană au fost plasate la un nivel mai ridicat de reacţie ca urmare a comportamentului periculos al unui avion militar rus în apropierea unei aeronave Frontex, deasupra Mării Negre, aproape de România”, a declarat, luni, un oficial din cadrul alianței militare occidentale.

Reamintim că un avion de patrulare polonez, implicat în Misiunea Agenţiei Uniunii Europene pentru protecţia frontierelor (Frontex), a evitat la limită, vineri, coliziunea cu o aeronavă de vânătoare rusă deasupra Mării Negre, în apropierea spaţiului aerian al României.

„Manevre agresive şi periculoase” din partea rușilor

Modelul Suhoi SU-35 a efectuat „manevre agresive şi periculoase”, apropiindu-se de aeronava poloneză fără a menţine o distanţă de siguranţă, generând turbulenţe, pierderea altitudinii şi, temporar, a controlului asupra avionului de către echipajul polonez, a explicat Anna Michalska, purtătorul de cuvânt al Poliţiei poloneze a frontierelor.

„Avionul de vânătoare rus a zburat chiar în faţa aeronavei poloneze, traversând prin faţa sa la o distanţă periculoasă, estimată de echipaj ca fiind de aproximativ cinci metri”, a mai spus ea, subliniind că, după ce s-a apropiat de trei ori, avionul rus s-a îndepărtat.

Potrivit MApN, incidentul aerian a avut loc la aproximativ 60 de kilometri est de spațiul aerian al României: „Conduita agresivă a aeronavei militare aparținând Federației Ruse manifestată împotriva unui aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex menită sa monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre este complet inacceptabilă. Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federației Ruse în Marea Neagră”.

Urmăriți Impact.ro și pe