NATO crește drastic numărul forțelor în stare de alertă ridicată. Peste 300.000 de soldați, pregătiți să intervină

Beatrice Dumitru 27.06.2022, 15:41
NATO crește drastic numărul forțelor în stare de alertă ridicată. Peste 300.000 de soldați, pregătiți să intervină

Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanșat o regândire fundamentală a politicii de descurajare a NATO, un semnal trimis lui Vladimir Putin pentru a nu încerca să atace niciun stat membru din cele 30 ale alianței. Planurile de apărare ale NATO vor fi discutate la summitul istoric care va avea loc între 28 și 30 iunie, în capitala Spaniei.

NATO, număr imens e forțe de răspuns

NATO va aproba cea mai mare revizuire a apărării sale de după Războiul Rece. De asemenea, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a confirmat că aliații vor extinde dislocarea de trupe în țările alianței care se află cel mai aproape de Rusia. Au fost create opt grupuri de luptă. Acestea au sediul în Lituania, Estonia, Letonia, Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria.

Jens Stoltenberg a anunțat și cea mai importantă decizie a Alianaței Nord-Atlantice: va crește masiv numărul forțelor sale aflate la un nivel de operativitate ridicat la peste 300.000 de soldați. Forța de reacție rapidă a NATO are, în prezent, aproximativ 40.000 de militari, marinari și personal aerian, notează Reuters.

NATO crește drastic numărul forțelor în stare de alertă ridicată. Peste 300.000 de soldați, pregătiți să intervină
NATO ia măsuri pe fondul războiului din Ucraina.

Vom transforma forța de răspuns a NATO și vom crește numărul forțelor noastre de înaltă pregătire la peste 300.000. Acest summit va fi un punct de cotitură și vor fi luate câteva decizii importante”, a declarat Jens Stoltenberg înaintea summit-ului NATO de la Madrid.

„Rusia reprezintă o ameninţare directă”

La summitul de la Madrid, NATO își va schimba și limbajul cu privire la Rusia, care în ultima strategie a alianței din 2010 era încă descrisă ca un partener strategic.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Nu va mai fi cazul în conceptul strategic pe care îl vom conveni la Madrid. Mă aştept ca aliaţii să afirme clar că Rusia reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii noastre, a valorilor noastre, a ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a mai afirmat Jens Stoltenberg.

În afara crizei din Ucraina, aliații vor dezvălui la Madrid ceea ce se numește un nou „concept strategic”, de fapt un plan pentru NATO privind amenințările și provocările cu care se confruntă. Aceasta va include China, schimbările climatice, războiul cibernetic și evoluția capacităților spațiale.

Discuții între Turcia și Suedia și Finlanda la Madrid

La summit se va discuta și despre cererile de aderare ale Suedia și Finlandei la NATO, blocate momentan de Turcia, care acuză cele două state nordice că găzduiesc militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankara îi consideră „organizaţie teroristă”.

În încercarea de deblocare a veto-ul Turiciei, preşedintele Recep Tayyip Erdogan se va întâlni la Madrid, înaintea summitului, cu omologul său finlandez Sauli Niinisto şi cu premierul suedez Magdalena Andersson, în prezenţa lui Jens Stoltenberg.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...