NATO, cea mai mare revizuire a apărării sale de după Războiul Rece. Măsurile care se vor lua la summitul istoric din Spania

Beatrice Dumitru 23.06.2022, 13:19
NATO, cea mai mare revizuire a apărării sale de după Războiul Rece. Măsurile care se vor lua la summitul istoric din Spania

Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanșat o regândire fundamentală a politicii de descurajare a NATO, un semnal trimis lui Vladimir Putin pentru a nu încerca să atace niciun stat membru din cele 30 ale alianței. Planurile de apărare ale NATO vor fi discutate la summitul istoric care va avea loc la sfârșitul lunii în capitala Spaniei.

Planurile NATO pentru summitul de la Madrid

Planurile de apărare de lungă durată care nu au primit prea multă atenție înainte de 24 februarie, ziua în care Rusia și-a lansat atacul total asupra Ucrainei, încep să devină realitate, în condițiile în care liderii se întâlnesc pentru un summit de referință în Spania, între 28 și 30 iunie.

În acest context, NATO ar putea aproba săptămâna viitoare cea mai mare revizuire a apărării sale de după Războiul Rece, inclusiv o extindere majoră a unei forțe de 40.000 de persoane aflate în alertă pentru a putea răspunde în cazul unei crize, infornează Sky News.

NATO, cea mai mare revizuire a apărării sale de după Războiul Rece. Măsurile carese vor lua la suumitul istoric din Spania
NATO regândește strategia de apărare.

Peste noapte, mentalitatea s-a schimbat. NATO se simte acum ca e electrificată. Puteți simți cum energia crește prin sistem”, a spus un ofițer militar NATO.

Măsurile care ar putea primi undă verde la summit

  • O extindere și o redenumire a Forței de Răspuns NATO de 40.000 de oameni, posibil de până la șase ori. Dar o sursă NATO a spus că se discută diferite formule, iar numărul final ar putea fi mai mic.
  • O mărire a dimensiunii unei misiuni de descurajare a Rusiei de a viza flancul de est și sud-est al NATO, cu alte mii de soldați, deși mulți dintre ei vor fi stabiliți în țara lor de origine și vor fi desfășurați doar dacă este nevoie.
  • Desemnarea Rusiei drept „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității alianței”.
  • Un nou „pachet cuprinzător de asistență” pentru Ucraina, inclusiv echipamente pentru a contracara dronele rusești și pentru a oferi comunicații sigure.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că reunirea șefilor de stat și de guvern din capitala Spaniei va fi un „summit al transformărilor, deoarece ne aflăm într-un moment crucial pentru securitatea noastră”.

Dovezile ororii declanșate de forțele ruse în locuri precum orașul ucrainean Bucha par să fi întărit hotărârea tuturor statelor membre de a conveni să-și întărească apărarea într-un mod de neconceput chiar și acum un an.

Forțele mobilizate în câteva zile

Noua politică cere aliaților NATO să aibă și mai mulți soldați, marinari, infanteriști marini și echipaje aeriene cu capacitate de luptă, gata să se deplaseze în diferite grade de pregătire. Acest lucru poate varia de la un preaviz de două zile până la șase luni.

Forța de Răspuns a NATO are, deja, aproximativ 40.000 de militari cu grad ridicat de pregătire, numărul fiind triplat după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014 și a susținut separatiștii din est. În noul cadru anticipat, dimensiunea capacității va crește și mai mult și este de așteptat ca numele să se schimbe în Forța de Reacție Aliată (Allied Reaction Force – ARF). Fiecare stat membru, cu excepția Islandei, care nu are o armată, are în vedere să plaseze mai multe forțe proprii într-o stare mai avansată de pregătire.

Aceștia ar putea fi însărcinați cu o anumită zonă a teritoriului NATO pe care să o apere în cadrul așa-numitelor „planuri regionale” la care încă se lucrează și nu se așteaptă să fie finalizate până la sfârșitul anului.

ARF va fi de aproximativ șase ori mai mare decât NRF – semnificativ mai mult. Aceasta ar însemna aproximativ 240.000 de militari.”, a spus un ofițer militar.

Întărirea apărării

De asemenea, o întărire suplimentară a apărării NATO în opt țări, de-a lungul granițelor de est și sud- est, face parte din noul plan al alianței.

Jend Stoltenberg a dezvăluit, marți, că aliații vor conveni „să consolideze grupurile de luptă din est până la nivelul brigăzii”. Un grup de luptă cuprinde aproximativ 1.000 de soldați, în timp ce o brigadă poate avea între 3.000 și 5.000.

Ar fi vorba de un set de opt misiuni existente în cele trei state baltice, precum și în Polonia, România, Slovacia și Ungaria, și care se vor extinde în continuare. Aliații, inclusiv Marea Britanie, SUA, Canada și Germania contribuie deja cu forțe la grupurile de luptă din aceste țări.

Marea Britanie, care conduce misiunea NATO în Estonia, și-a crescut prezența la două grupuri de luptă în acest an. Și Germania, care conduce grupul de luptă din Lituania, își extinde angajamentul la o brigadă, dar a precizat că va avea trupe în așteptare acasă, în caz de nevoie. În schimb, statele baltice, cu Rusia la graniță, doresc mai multe trupe pe teren.

În afara crizei din Ucraina, aliații vor dezvălui la Madrid ceea ce se numește un nou „concept strategic”, de fapt un plan pentru NATO privind amenințările și provocările cu care se confruntă. Aceasta va include China, schimbările climatice, războiul cibernetic și evoluția capacităților spațiale.

Urmăriți Impact.ro și pe