Nancy Pelosi, amenințări la adresa Chinei după finalizarea turneului asiatic: „Nu vor izola Taiwanul”

Elena Avramescu 05.08.2022, 08:31
Nancy Pelosi, amenințări la adresa Chinei după finalizarea turneului asiatic: „Nu vor izola Taiwanul”

Astăzi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, și-a încheiat turneul asiatic care a înfuriat China. ultima vizită a efectua-o în Tokyo, Japonia, iar acolo, în cadrul unei conferințe de presă, Pelosi a declarat că Statele Unite nu vor permite Chinei să izoleze Taiwanul.

Nancy Pelosi nu se lasă intimidată de agresiunea Chinei

„Nu vor izola Taiwanul împiedicându-ne să mergem acolo. Am avut vizite la nivel înalt, ale senatorilor în primăvară, în mod bipartizan şi nu îi vom lăsa să izoleze Taiwanul”, a declarat preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA.

Nancy Pelosi urmează să plece din Japonia în cursul zilei de astăzi, după ce a încheiat ultima etapă a turneului său asiatic. Aceasta a înfuriat cumplit China după ce a vizitat Taiwanul marţi şi miercuri, cu toate că a fost avertizată să nu facă acest lucru fiindcă vor exista consecințe. China este de părere că Taiwanul, care are 23 de milioane de locuitori, este parte integrantă a teritoriului său.

„Turneul a vizat schimbarea statu-quo-ului aici în Asia, nici schimbarea statu-quo-ului în Taiwan. Este vorba de instaurarea păcii în strâmtoarea Taiwan şi de menţinerea statu-quo-ului”, a dat asigurări Nancy Pelosi.

În 1979 a fost adoptată o lege de Congresul american, „Taiwan Relations Act”, care caracterizează relaţiile dintre Statele Unite şi Taiwan, dar şi „politica SUA/China, toate legile şi acordurile care au stabilit care este relaţia noastră”, iar din acel moment SUA recunoaşte un singur guvern chinez, mai precis cel de la Beijing.

Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan. Kremlinul, avertisment cu privire la vizita oficialului „Va provoca tensiuni în regiune”
Nancy Pelosi in Taiwan

Autorităţile americane vor folosi linii de comunicare cu China în următoarele zile

Statele Unite au anunțat că intenţionează să utilizeze linii de comunicaţie cu China în zilele următoare, după conflictul izbucnit de la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan. Cu toate acestea, preşedintele american Joe Biden nu planifică s-l contacteze pe preşedintele chinez Xi Jinping, cel puțin pentru moment.

„În ceea ce priveşte apelul telefonic cu preşedintele RPC, Xi Jinping, nu am nimic de spus despre programul preşedintelui SUA. Dacă la un moment dat preşedintele decide că un apel telefonic către preşedintele Xi Jinping ar fi potrivit. răspuns sau dacă ar aduce rezultatul dorit, atunci ar fi gata să o facă.

Dacă apelul este mişcarea corectă, sunt sigur că preşedintele Biden o va face. Liniile de comunicare cu Beijing sunt încă deschise şi le folosim. Şi cred că veţi vedea şi asta în zilele următoare”, a spus coordonatorul pentru comunicatii strategice al Consiliului National de Securitate (NSC) al Casei Albe, John Kirby.

În plus, Joe Biden şi Xi Jinping au avut o conversaţie telefonică cu puțin timp înaintea turneului asiatic la care a participat Nancy Pelosi, cu scopul de a asigura deschiderea canalelor de comunicare.

În aceste momente, există tensiuni mari în China și SUA, după ce China a avertizat de mai multe ori că dacă turneul asiatic al lui Nancy Pelosi o să includă și Taiwanul, aceasta nu va rămâne fără consecinţe şi vor fi luate măsuri dure. Astfel că la scurt timp după sosirea lui Pelosi la Taipei, Beijingul a anunţat desfăşurarea de exerciţii militare cu trageri reale în şase zone din apele insulei.

Urmăriți Impact.ro și pe