EXCLUSIV

Nadia Comăneci, așteptată în satul Horodnic să conducă mașina electrică pe care a vândut-o dirigintei sale, înainte să plece în SUA. Cum arată automobilul care a costat 30.000 de euro – FOTO

Sorin Barbu 05.07.2022, 12:53

Nadia Comăneci este, cu siguranță, cel mai sonor nume din sportul românesc. O gimnastă care a scris istorie și care a inspirat generații întregi de tineri. Un antreprenor din județul Suceava, mare fan al sportivei din România, dar și al mașinilor istorice, a avut șansa de a cumpăra automobilul electric pe care Nadia Comăneci l-a primit cadou de la președintele Mexicului, la un an după minunea de la Montreal, din 1976. L-a expus într-o expoziție, alături de mașini și motociclete prețioase, care poate fi vizitată gratuit chiar și în miez de noapte.

Nadia Comăneci a primit cadou un automobil electric foarte rar, în anul 1977, de la președintele mexican

Nadia Comăneci este numele care îi ajută pe români să-și deschidă porțile în străinătate și să lege legături strânse cu persoane din lumea întreagă. Este numele care aduce zâmbetul acolo unde cutele de supărare sunt stăpâne, stârnește amintiri frumoase și descoperă drumul spre conversații ce păreau imposibile.

Nadia Comăneci și tabela care a afișat nota 1 pentru că nu avea 10 în program

Nadia Comăneci este prima gimnastă care a primit nota zece la Olimpiadă și este considerată una dintre cele mai mari sportive din istorie. 1976 a fost anul în care a strălucit prima oară la Jocurile Olimpice și i s-a spus „Zeița de la Montreal”. Succesul ei a străbătut ca un fulger mapamondul. Un an mai târziu, gimnasta noastră a fost în Mexic, unde președintele statului avea o fată care era mare fan al Nadiei. Conducătorul mexican s-a gândit să le facă celor două fete o surpriză și le-a dăruit câte un automobil electric.

Sunt patru mașini de acest gen în toată lumea, iar cea a Nadiei se află în România. Fosta gimnastă a vândut-o soțului dirigintei sale, înainte să plece din țară, iar de acolo a ajuns în proprietatea lui Alexandru Șcheul, un mare pasionat de mașini care după ce a cumpărat-o s-a apucat și a reparat-o ca la carte.

„Este într-o stare perfectă. Am și actele cu semnătura originală, care dovedesc faptul că Nadia a vândut mașina soțului dirigintei ei de la Deva, dar și un document de la minister care atestă că automobilul a fost scutit de vamă”, a declarat Alexandru Scheul în exclusivitate pentru impact.ro.

Nadia Comăneci, așteptată în județul Suceava să conducă mașina

Mașina a costat 30.000 de euro și a avut nevoie de reparații serioase pentru că i-au fost furate bateriile, iar instalația electrică nu funcționa pentru că îi lipseau și câteva cabluri. Acum merge impecabil și poate fi admirată într-o expoziție din satul Horodnic din județul Suceava. Locul este păzit permanent, iar cei de la firma de securitate sunt obligați să deschidă poarta, chiar și în miez de noapte, celor care vor să vadă minunățiile. Intrarea este gratuită.

„Merge cam o sută de kilometri, aceasta este autonomia, iar viteza maximă este de 40 km/h. Este o mașină elegantă și interesantă, nu are volan, ci o manșă, ca la avion. Sper ca Nadia, când o să vină în țară, să treacă și pe aici, să ne viziteze”, a mai spus proprietarul expoziției unde poate fi văzută și una dintre motocicletele lui Nicu Ceaușescu.

Alexandru Șcheul este antreprenor respectat în zonă și conduce o afacere de 15 milioane de euro. Salariul lui este 30.000 de lei pe lună și toți banii îi investește în mașinile și motocicletele pe care le recondiționează. Copilăria lui a fost foarte grea pentru că provine dintr-o familie săracă, cu nouă copii. „Nu știu dacă cineva a plâns de foame, dar știu că eu am făcut-o”, a  spus Alexandru Șcheul. Acum are camioane, utilaje de ultimă generație și un mic avion personal cu care face des drumuri chiar și peste hotare.

Urmăriți Impact.ro și pe