EXCLUSIV

Muzeul Național Peleș, facturi de zeci de mii de euro la gaze. Ce urmează să se întâmple cu faimosul castel: „Am avut niște rezerve, dar s-au epuizat” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 30.03.2022, 18:22

Muzeul Național Peleș a plătit pentru primele două luni ale acestui an facturi pentru consumul de gaze în valoare de circa 60.000 de euro. Directorul general al instituției, istoricul Narcis Dorin Ion, spune pentru impact.ro că a reușit să onoreze plata facturilor doar pentru mai avea unele rezerve financiare, dar nu știe ce-i rezervă viitorul.

Muzeul Peleș a primit faturi de zeci de mii de euro. Ce se întâmplă cu castelul

„În ianuarie și februarie am plătit doar pentru consumul de gaze circa 60.000 de euro. Sumele exacte se află pe site-ul instituției, pentru cine dorește să le afle, iar valoarea lor este exprimată în lei, moneda națională.

Este vorba despre 291.000 de lei și mai bine, doar la gaze, repet. La acestea se adaugă plata curentului și a apei, dar și chiria lunară datorată Casei Regale, în valoare de 20.000 de euro”, indică Narcis Dorin Ion.

Muzeul Peles, facturi de zeci de mii de euro
Muzeul Peles, facturi de zeci de mii de euro

Pentru muzee, cele mai proaste luni sunt februarie și martie

El spune că muzeul nu și-ar fi putut plăti aceste facturi dacă nu ar fi existat niște rezerve financiare de anul trecut.

„Șansa noastră a stat în faptul că am fost oameni prevăzători și aveam circa un milion și jumătate de lei, ca rezerve financiare. Acei bani s-au dus însă și așteptăm de acum, cu ceva emoții, facturile pe luna martie. Va trebui să ne gospodărim cu atenție. În plus,  lunile februarie și martie sunt cele cu încasările cele mai proaste din întregul an”, adaugă managerul muzeului.

Ministerul Cluturii, mică contribuție la facturile uriașe

Narcis Dorin Ion susține că Ministerul Culturii a ajutat și el „cu o mica subvenție” la plata facturilor care au bătut toate recordurile, dar adaugă că nimeni nu luase în calcul asemenea valori atunci când, anul trecut, s-a propus și votat bugetul pentru 2022.

„Sunt semne că oamenii vor să se întoarcă la viața de dinainte de pandemie și încep să ne treacă pragul într-un număr din ce în ce mai mare. Va trebui să găsim modalități de a-i atrage, prin expozițiile și evenimentele noastre, fiindcă totul trebuie plătit prin veniturile proprii”, a mai arătat istoricul.

Soluții inedite de a mai face economii la consumul de gaze în cursul lunii martie

Conducerea instituției susține și că a identificat în cursul lunii martie câteva soluții de reducere a consumului de gaze. În zilele în care temperatura de afară a permis, fochiștii muzeului au redus consumul de gaze naturale sau chiar au întrerupt alimentarea pentru un scurt interval de timp. Acest lucru nu s-a întâmplat însă nici noaptea, nici dimineața, atunci când temperatura nu permite încă renunțarea la încălzire, întrucât altfel starea multor exponante din muzeu ar fi riscat să se degradeze.

Muzeul Național Peles a mărit de asemenea valoarea biletelor de acces, dar Narcis Dorin Ion neagă că acest lucru a fost determinat de plata facturilor.

Bilete de intrare mai scumpe

„Am crescut valoarea biletelor fiindcă am deschis spre vizitare și mansarda muzeului. Așa că cine dorește poate vizita mai nou fie parterul, fie etajul, fie mansarda. Pentru fiecare palier, costul biletului e de 50 de lei. Cine vrea să viziteze întregul palat, va trebui să scoată din buzunar 150 de lei. Există, desigur și reduceri pentru anumite categorii, precum pensionarii, elevii și studenții”, a conchis el.

Muzeul Național Peleș este cel mai vizitat muzeu din România, în prezent, dintre cele aflate în proprietatea statului. În 2019, ultimul an fără pandemie, i-au trecut pragul peste 420.000 de persoane. Anul trecut, doar puțin 220.000 au făcut același lucru.

Urmăriți Impact.ro și pe