SPECIAL

Muzeul Național Brukenthal din Sibiu a făcut publică valoarea facturii de gaze pe luna ianuarie: dublu cât la castelul Peleș. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 10.02.2022, 18:27
Muzeul Național Brukenthal din Sibiu a făcut publică valoarea facturii de gaze pe luna ianuarie: dublu cât la castelul Peleș. EXCLUSIV

Marile instituții culturale ale României cad una după alta victime sigure ale circuitului infernal al noilor facturi de gaze naturale și curent electric, în principal. Directorul general al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu a anunțat joi, pentru impact.ro valoarea record înscrisă pe factura de gaze naturale primită de instituția sa în contul consumului pe luna ianuarie: peste 60.000 de euro.

„Cultura costă!”

Muzeul Bruckenthal devine astfel, cel puțin pentru moment, deținătorul nedoritului record al celei mai mari facturi de gaze, după ce conducerea Muzeul Peleș anunțase recent că factura primită în cazul său e de 32.000 de euro.

„Cultura costă! Asta trebuie să înțeleagă toată lumea! Iar atunci când ai de-a face cu valori ale patrimoniului național, nu poți schimba regulile și nici face economii, cum poate se mai gândește unul sau altul.

Cum să faci economii, când tu trebuie să păstrezi permanent un microclimat, pentru a proteja valorile pe care le deții? Și pe care ai datoria să le întreții și să le predai mai departe, generațiilor viitoare, așa cum le-am primit și noi, la rândul nostru!”, susține  Sabin Luca, directorul general al Muzeului Național Brukenthal.

Sabin Luca
Sabin Luca

Regulile sunt clare

El precizează că în cazul muzeului, ca și al orașului în general în care se află instituția pe care o conduce, e vorba despre o anume istorie și tradiție ce trebuie conservată și care nu permite, printre altele, nici măcar schimbarea sistemului de încălzire actual, care se face doar pe bază de gaze naturale sau curent electric.

„Nu poți interveni cu nimic în regulile după care se conservă un oraș istoric precum Sibiul. Nu poți încălca legea! O lege care nu-mi permite să instalez, spre exemplu, pe acoperișul clădirilor muzeului instalații speciale prin care să captez și să transform puterea razelor soarelui în energie electrică!”, a adăugat același Sabin Luca.

Factură de 250.000 de lei, cu o lună înainte

Directorul general spune că valoarea facturii la gaze se anunța foarte mare încă din luna decembrie a anului trecut.

„În ultima lună a lui 2021, valoarea facturii de gaze s-a ridicat la circa 250.000 de lei. Acum, în ianuarie a mai făcut un pas înainte, 300.000 de lei.

Ceea ce înseamnă 60.000 de euro, ba chiar ceva mai mult de acest prag!”. Sabin Luca a precizat că nici la curent  lucrurile nu stau mai bine.

„Factura la curent electric pe ianuarie încă nu am primit-o. Cum în decembrie ne-am situat undeva în jurul valorii de 18.000 de lei, mă aștept ca în ianuarie să trecem de 20.000 de lei. Adică ceva mai mult de 4.000 de euro!”.

Cinci palate și nouă clădiri istorice

Muzeul Național Brukenthal din Sibiu se traduce prin administrarea a cinci palate și nouă clădiri istorice, care adăpostesc cel mai mare patrimoniu artistic al țării, format din circa 1,7 milioane de piese de inventar.

Sabin Luca susține că în acest ritm al valorilor ridicate ale facturilor la utilități, bugetul instituției pe care o conduce se va epuiza înainte de scurgerea primelor șase luni ale anului.

„Tare mă tem că de 18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor, că de nopți speciale m-am săturat, s-ar putea să constatăm că bugetul nostru s-a epuizat.

Nimeni nu a anticipat o asemenea situație fără precedent!”. În plus, mai spune el, pandemia a mai adus o cheltuială suplimentară, tot în baza legii, și anume „tonele de dezinfectant pe care orice muzeu trebuie să le pună la dispoziția vizitatorilor”.

Urmăriți Impact.ro și pe