Mutarea Indiei după începerea războiului din Ucraina. Cum va profita guvernul de sancțiunile date Rusiei

Nicu Stan 14.03.2022, 15:34
Mutarea Indiei după începerea războiului din Ucraina. Cum va profita guvernul de sancțiunile date Rusiei

Mutarea Indiei după începerea războiului din Ucraina. Cum va profita guvernul de sancțiunile date Rusiei. India vrea să profite de sancțiunile impuse de Occident și se arată interesată să cumpere țiței și alte bunuri din Rusia la preț convenabil, cu plata în rupii schimbați în ruble, au declarat doi oficiali indieni, pentru Reuters.

India vrea să profite de pe urma războiului din Ucraina. Ce vrea să cumpere din Rusia

India, care este mare importatoare de petrol, 80% din necesar, cumpără de obicei circa 2-3% din stocurile sale din Rusia. Însă având în vedere că prețurile la petrol au crescut cu 40% până acum în acest an, guvernul indian încearcă să crească procentul dacă astfel poate reduce factura tot mai mare pentru energie.

„Rusia își oferă petrolul și alte bunuri cu o mare reducere. Vom fi bucuroși să acceptăm. Avem unele probleme privind petrolierele, asigurarea și amestecurile de țiței care trebuie rezolvate. Odată ce facem acest lucru vom accepta oferta de reducere”, a spus unul dintre oficialii guvernului indian, conform Reuters.

India vrea petrol din Rusia
India vrea petrol din Rusia

Sancțiunile nu împiedică India să facă afaceri cu Vladimir Putin

De asemenea, unii dintre comercianții internaționali au evitat petrolul rusesc pentru a nu se încurca în sancțiuni, însă reprezentantul guvernului din India a spus că sancțiunile nu împiedică India să importe combustibilul.

Astfel, pregătiri erau în curs de desfășurare pentru a stabili un mecanism de schimburi comerciale în rupii-ruble care să fie folosit la plata țițeiului și altor bunuri, a mai spus oficialul guvernului indian.

Nu se cunosc prețurile la petrol

Reprezentanții guvernamentali nu au precizat cât petrol era disponibil la ofertă sau cât de substanțială era reducerea. De asemenea, Rusia a făcut apel la statele pe care le consideră prietene pentru a continua legăturile comerciale și de investiții. India are legături mai vechi în domeniul apărării cu Rusia și s-a abținut de la a vota în cadrul ONU condamnarea invaziei, chiar dacă New Delhi a solicitat încetarea violențelor.

În plus, compania rusă Surgutneftegaz a permis clienților din China să primească petrol fără a furniza garanții de plată cu scrisori de credit pentru a ocoli sancțiunile, au informat unele surse pentru Reuters.

India ar vrea și îngrășământ din Rusia

Guvernul din India, care ar putea avea facturi cu 50 de miliarde de dolari mai mari la importuri în anul fiscal care începe luna viitoare, caută materie primă mai ieftină în Rusia și Belarus pentru îngrășăminte, costul programului său de subvenții fiind considerabil mai mare.

„Dacă putem obține îngrășământ mai ieftin din Rusia atunci vom face asta. Ar ajuta în ușurarea unor îngrijorări fiscale”, a spus un oficial guvernamental.

Urmăriți Impact.ro și pe