Mutare de ultim moment la Guvern: ce soluție a găsit Viorica Dăncilă pentru a putea emite ordonanțe

Alexandru Ioanid 09.09.2019, 18:05
Mutare de ultim moment la Guvern: ce soluție a găsit Viorica Dăncilă pentru a putea emite ordonanțe

Premierul Viorica Dăncilă a găsit, luni, o soluție pentru a rezolva un așa-numit blocaj guvernamental. Mutarea premierului a fost făcută chiar în ședința de Guvern, prima convocată fără miniștrii ALDE.

Viorica Dăncilă s-a plâns în ultima perioadă de un așa-numit blocaj guvernamental, care nu i-ar permite să administreze țara. După demisia celor trei miniștri ALDE, Guvernul a rămas cu trei portofolii libere.

Premierul a propus alte nume care să ocupe interimar aceste funcții, dar președintele Klaus Iohannis s-a opus.  Șeful statului a semnat decretele prin care miniștrii ALDE își dădeau demisia, dar nu le-a semnat pe cele care prevedeau cine sunt interimarii.

Cu trei portofolii care erau libere, Guvernul nu putea emite ordonanțe de urgență. Dar premierul a anunțat, luni, și soluția salvatoare.

Ce mutare a făcut Dăncilă pentru ca Guvernul să poată emite OUG

Premierul Viorica Dăncilă apelează la o Hotărâre de Guvern pentru a debloca situația de la Guvern care, în opinia sa, e cauzată de președintele Klaus Iohannis.

Șefa Executivului susține că, grație acestei HG, Secretariatul General al Guvernului (SGG) va aviza şi se va exprima în legătură cu oportunitatea emiterii ordonanţelor de urgenţă. De acest lucru se ocupa, până acum, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul.

Numai că acel minister nu mai e condus de nimeni acum.

„(…) pentru deblocarea acestei situaţii vom adopta o Hotărâre a Guvernului prin care vom transfera de la Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul către Secretariatul General al Guvernului avizarea privind oportunitatea emiterii ordonanţelor de urgenţă, în sensul situaţiilor excepţionale, aşa cum prevede legea. Acest aviz poate fi dat de către SGG. De asltfel, acest atribut a aparţinut unui compartiment aflat în subordinea Secretariatului Guvernului”, a spus Viorica Dăncilă.

După demisia miniștrilor ALDE, trei ministere au rămas fără titulari: Mediu, Energie și Relația cu Parlamentul. Premierul i-a propus pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la Rlaţia cu Parlamentul.

Toți trei au fost respinși de șeful statului. Toată situația trebuie tranșată acum de CCR.

Curtea Constituțională a fost sesizată de premier pentru a se pronunța dacă nu cumva există un conflict juridic între Guvern şi Administraţia Prezidenţială. Ambele părți trebuie să-și depună punctele de vedere până la 11 septembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe