Municipiul Botoșani, dator vândut. Trebuie să plătească 16 milioane de euro. Cum a ajuns în această situație

Ana Anitoiu 12.04.2022, 20:32
Municipiul Botoșani, dator vândut. Trebuie să plătească 16 milioane de euro. Cum a ajuns în această situație

Municipiul Botoșani este obligat de o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție să plătească 16 milioane de euro către o societare de stat ce a fost înființată chiar de primărie, cu scopul de a nu-i lăsa pe locuitorii orașului fără căldură. Primarul, Cosmin Andrei, a dezvăluit la ce soluție s-a gândit.

Cum a ajuns primăria Botoșani să datoreze 16 milioane de euro

Mai exact, primăria Botoșani trebuie să achite cei aproximativ 16 milioane de euro, adică 79 de milioane de lei, către fosta societate de termoficare a oraşului, S.C. Termica S.A., care se află în grija lichidatorului judiciar Lulu Dascălu. Astfel, autoritățile locale rămân fără bani pentru investiții, pentru a-și continua proiectele deja începute sau pentru a întreține anumite servicii.

Totul a început în anul 2010, când a intrat în faliment Termica, societatea de termoficare a Consiliului Local Botoşani. Aceasta avea datorii de peste 120 de milioane de lei şi exista riscul ca oamenii racordaţi la sistemul centralizat să rămână fără căldură. Atunci, primăria a hotărât să închidă această societate și să înființeze una nouă, Modern Calor.

Municipiul Botosani, dator vandut. Trebuie sa plateasca 16 milioane de euro
Primaria municipiului Botosani, datorie de 16 milioane de euro

Zis și făcut. Întregul patrimoniu al societății Termica a fost transferat firmei noi și au fost făcute investiții importante cu fonduri europene. La un an după falimentul primei societăți, lichidatorul acesteia, Lulu Dascălu, a dat în judecată Primăria Botoşani, spunând că patrimoniul transferat ar fi fost subevaluat.

În plus, Lulu Dascălu a spus că Primăria Municipiului Botoșani nu a predat la timp punctele termice și a încasat bani din chirii, deși aceste sume i-ar fi revenit societății Termica. Lichidatorul a cerut să fie anulată factura de transfer al patrimoniului Termica către Primărie, precum și suma suma aferentă chiriei încasate de municipalitate de pe punctele termice. În total, aproximativ 16 milioane de euro.

Somație de executare silită pentru Primăria Botoșani. Ce va face edilul

Primăria Botoșani a pierdut procesul cu lichidatorul Termica, iar în anul 2021 a primit o somaţie de executare silită pentru cele aproximativ 16 milioane de euro. Aceasta ar fi blocat toate conturile instituţiei. Edilii au contestat decizia. Au făcut apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Însă, magistrații de la instanța supremă au pronunțat o decizie tot în defavoarea Primăriei Botoșani. Primarul Cosmin Andrei a precizat că aceasta a fost ultima cale de atac pe care a avut-o. Edilul a dezvăluit că va cere ajutor de la Ministerul Finanțelor, care este cel mai important creditor pentru suma datorată.

Primarul a precizat că datoria de 16 milioane de euro este imensă și achitarea ei nu va mai permite dezvoltarea orașului și nici suportarrea cheltuielilor de funcționare. Prin urmare, municipiul Botoșani ar intra în faliment din cauza ei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...