VIDEO EXCLUSIV

Munca de acasă și legea leasingului de personal. Adrian Negrescu: „Lasă omul să facă mai mulți bani decât face în prezent”

Gabriela del Pupo 18.10.2022, 11:12
Munca de acasă și legea leasingului de personal. Adrian Negrescu: „Lasă omul să facă mai mulți bani decât face în prezent”

Pandemia a avut și o parte pozitivă, în sensul în care restricțiile au generalizat un trend care exista doar la nivelul anumitor companii, și anume munca de acasă. Tot mai multe țări din Uniunea Europeană decid să introducă în legislație posibilitatea ca angajații să lucreze de acasă iar in România multe companii au luat decizia pe cont propriu. Avantajele pentru companii reprezintă o economisire a cheltuielilor cu spațiul iar angajații, în funcție de capacitatea de muncă pot produce mai mult dacă evită traficul și sunt în proximitatea casei pentru a-și rezolva problemele personale. Analistul economic Adrian Negrescu spune că acest mod de lucru poate fi în momentul actual considerat o investiție.

„Multă lume alege să își trimită oamenii să lucreze de unde își doresc ei”

Munca de acasă a fost inițial percepută ca o corvoadă, însă după ce angajații au trecut de șocul inițial, generat de lipsa de socializare, au început să vadă și avantajele. Atât timp cât volumul de muncă nu este diminuat nici companiile nu au mai ținut să monitorizeze activitatea care duce la rezultatul final. În plină criză a facturilor, a carburanților, și a cheltuielilor curente, una dintre cele mai eficiente investiții poate fi schimbarea modului de lucru.

„Am clienți în zona multinaționalelor care aveau mii de metri pătrați de birouri în care aglomerau mii de oameni, de la portar la femeia de serviciu, toată lumea trebuia să vină acolo, să semneze condica. Acum nu se mai întâmplă lucrurile acestea, dimpotrivă, s-au redus foarte mult spațiile de birouri, sunt spații co-working, unde se vine doar o dată pe săptămână, la o ședință.

În rest multă lume optează pentru a lucra de acasă sau a lucra din alte părți, ceea ce mi se pare ok, inclusiv pentru angajați. Gândiți-vă la corvoada, mai ales în București, de te duce și de a te întoarce de la serviciu într-un aglomerat.

Multă lume alege să își trimită oamenii să lucreze de unde își doresc ei, focusarea pe target și pe efectul muncii tale, nu neapărat din prisma prezenței tale la job, mi se pare un lucru pozitiv. Ai mai mult timp pentru familie, ai mai mult timp pentru tine, ai mai mult timp pentru a face și altceva.” spune Adrian Negrescu.

„Necesitatea modificării cadrului de reglementare a legislației muncii”

Pentru ca toți angajații să beneficieze de astfel de opțiuni ar trebui însă și o legislație aferentă. De asemenea, în contextul actual economic, în care multe firme se vor închide sau vor opri activitatea pentru o perioadă și o lege care să prevadă ‘împrumutul de angajați’ este imperios necesară. Orice dezechilibru pe piața muncii din România crează acum un gol care poate fi umplut de piața externă, risc pe care țara noastră, care se confruntă deja cu un deficit al forței de muncă, nu și-l poate asuma.

„Lasă omul să facă mai mulți bani decât face în prezent. Cu siguranță (ar trebui introdusă în legislație o astfel de oportunitate n.r). Și vorbeam cu ministrul Budăi despre necesitatea modificării cadrului de reglementare a legislației muncii și mai dădeam exemplu de altă lege, care din punctul meu de vedere este esențială, legea leasingului de personal, care se aplică în țările scandinave. Atunci când tu ai o companie, dar nu mai ai activitate dar ai 10, 15, 100 de angajați, decât să îi disponibilizezi, sau să îi trimiți în șomaj, îi închiriezi unei alte companii, care are are nevoie de ei.

Să existe o piață astfel încât să nu mai dăm oamenii afară, și să îi mutăm dintr-un sector în altul, cu niște facilități fiscale acordate de dinamica acestui sector, în așa fel încât oamenii aceia să rămână în câmpul muncii. Pentru că avem nevoie de din ce în ce mai mulți angajați în România.

Noi aveam, înainte de 2019 undeva la 9 milioane de angajați, mai sunt undeva la 5,7 milioane. Pentru că mulți au plecat afară, au rămas fără locuri de muncă, au îmbătrânit.

Avem o pătură din ce în ce mai adâncă de angajați care urmează să iasă la pensie. Sunt ‘decrețeii’, 1.8 miloane de oameni care urmează să iasă la pensie.

Trebuie să ne gândim la soluții alternative, să le oferim posibilitatea oamenilor care mai sunt în țară să facă mai mulți bani.”, spune Adrian Negrescu.

VIDEO INTEGRAL

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...