Motivul real pentru care Rusia a suspendat tratatul nuclear START. Acuză SUA că îl foloseau pentru a ajuta Ucraina să o atace

Elena Avramescu 02.03.2023, 14:29
Motivul real pentru care Rusia a suspendat tratatul nuclear START. Acuză SUA că îl foloseau pentru a ajuta Ucraina să o atace

Diplomatul rus Serghei Riabkov a avut o intervenţie în cadrul Conferinţei ONU privind Dezarmarea, organizată la Geneva, în cadrul căreia a acuzat Statele Unite şi aliaţii lor occidentali că își doresc să vadă Rusia înfrântă din punct de vedere strategic în Ucraina.

S-a aflat de ce Rusia a suspendat tratatul nuclear START

„Situaţia s-a degradat tot mai mult după tentativele SUA de a evalua securitatea obiectivelor strategice ruse conturate în cadrul noului tratat START prin a ajuta regimul de la Kiev să efectueze atacuri militare împotriva lor. În aceste circumstanţe, am fost nevoiţi să anunţăm suspendarea tratatului”, a declarat demnitarul rus, Serghei Riabkov.

În acest sens, mai mulți reprezentanţii permanenţi ai Statelor Unite, Franţei şi altor ţări occidentale la Geneva au ieşit în faţa sălii de conferinţe ca semn de protest faţă de prezenţa lui Serghei Riabkov la eveniment, și chiar au afişat drapele ale Ucrainei şi pancarte cu mesajul #standwithukraine (alături de Ucraina), notează Agerpres.

„Vrem să spunem clar că noi, ambasadorii, nu vom sta în Conferinţa privind Dezarmarea sau Consiliul pentru Drepturile Omului ascultând minciunile şi distorsiunile unui ministru de externe adjunct rus. Dorim să arătăm că suntem aici alături de ucraineni, zi şi noapte, şi le susţinem lupta pentru libertate”, a spus și ambasadorul britanic la organizaţiile internaţionale cu sediul al Geneva, Simon Manley.

În decursul săptămânii trecute, preşedintele rus Vladimir Putin a suspendat participarea ţării la noul Tratat START și a anunţat că noi sisteme strategice au fost plasate în stare de luptă şi a ameninţat să reia testele nucleare.

Tratatul respectiv a fost semnat de foştii preşedinţi Barack Obama şi Dmitri Medvedev în 2010 și lmitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei. Nu trebuie uitat nici faptul că cele două ţări deţin aproximativ 90% din numărul focoaselor nucleare la nivel global.

Motivul real pentru care Rusia a suspendat tratatul nuclear START
Motivul real pentru care Rusia a suspendat tratatul nuclear START

Dmitri Peskov spune că Rusia nu va relua discuțiile nucleare START

Cu doar o zi în urmă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut câteva declarații cu privire la tratatul New START, spunând că Rusia nu va relua participarea la tratat pentru reducerea armelor nucleare cu Statele Unite până când Washingtonul nu va asculta poziţia Moscovei.

După a acuzat Occidentul că este direct implicat în încercări de atacare a bazelor sale aeriene strategice. În acest sens, Dmitri Peskov a declarat într-un interviu că atitudinea Occidentului în mod colectiv, ce este condus de Statele Unite, trebuie să se schimbe radical faţă de Moscova.

„Securitatea unei ţări nu poate fi asigurată în detrimentul securităţii alteia. NATO, prin înarmarea Ucrainei,acţionează ca un bloc unic, nemaiacţionând ca oponenţii noştri condiţionali, ci ca inamici (…)

Orice încercare de a formula teze pentru a ajunge la o soluţionare paşnică a problemei este binevenită, dar, desigur, nuanţele sunt importante”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...