Frigiderul este unul dintre cele mai utilizate electrocasnice din casă. Este deschis de foarte multe ori pe zi și închis de tot atâta ori, chiar și în familiile de vegani convinși! Dar ați observat că atunci când vrem să redeschidem ușa frigiderului, la câteva secunde după ce am închis-o, deoarece am uitat că micii merg cel mai bine cu muștar, ușa se deschide mult mai greu? La fel se întâmplă și cu cea a congelatorului. Vedeți mai jos care este motivul.
Deși îl deschidem de zeci de ori pe zi, iată că frigiderul nostru încă mai ascunde secrete față de noi. De exemplu, de ce opune atâta rezistență, câteodată, atunci când dorim să-l redeschidem, după ce tocmai ce-l închisesem? Ei bine, există un răspuns pentru acest lucru, care ține de fizică pură.
Când deschideți și apoi închideți ușa frigiderului, o parte din aerul rece din interior e înlocuit cu cel de la temperatura camerei. Aerul pătruns urmează să se răcească. Legea lui Gay Lussac explică că presiunea unei mase date de gaz variază direct cu temperatura absolută a gazului, atunci când volumul este menținut constant. Astfel, răcirea gazului face ca presiunea să scadă în interiorul congelatorului, iar acest lucru face ca ușa să fie mai greu de deschis. Așadar, după câteva minute puteți deschideți ușa frigiderului cu ușurință, însă nu imediat după ce ați închis-o. Efectul ușii „blocate” se observă mai des la frigider decât la congelator.
În acest sens, producătorii recomandă utilizatorilor ca ușa frigiderului să rămână închisă cel puțin un minut înainte de a încerca să o deschideți din nou. Ușa se va deschide puțin mai greu, dar se va deschide și în acest interval, însă riscați să stricați garnitura care asigură etanșeitatea, iar acest lucru poate duce la stricarea frigiderului sau a congelatorului.
Cum puteți rezolva dacă ușa frigiderului e blocată: