Motivul pentru care Ungaria a anunțat că nu îl va aresta pe Vladimir Putin pe teritoriul său. Un nou gest de frondă regizat de Viktor Orban

Badea Violeta 23.03.2023, 19:08
Motivul pentru care Ungaria a anunțat că nu îl va aresta pe Vladimir Putin pe teritoriul său. Un nou gest de frondă regizat de Viktor Orban

În urmă cu aproape o săptămână, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin, acuzându-l de crima de război de deportare ilegală a cel puțin 100 de copii ucraineni. Cu toate astea, Ungaria a anunțat că nu îl va aresta pe liderul rus pe teritoriul său. Iată motivul!

Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin în ciuda ordinului CPI

Guvernul maghiar a precizat că nu va solicita arestarea președintelui rus Vladimir Putin în cazul în care acesta va vizita Ungaria, argumentând că respectarea mandatului de arestare emis de CPI ar constitui o încălcare a Constituției.

Ungaria a semnat Statutul de la Roma, piatra de temelie a CPI, în anul 1999 și a prezentat documentele care certifică ratificarea în 2001, în timpul primului mandat de prim-ministru al lui Viktor Orban, după cum se precizează pe site-ul Curții.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al executivului, Gergely Gulyas, a susținut joi, 23 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că acest instrument nu face cu adevărat parte din sistemul juridic maghiar și a precizat că, înainte de toate, Ungaria își respectă Constituția în cazul unei ipotetice vizite a lui Vladimir Putin, potrivit presei ungare.

Citește și Maghiarii sfidează țările vecine. Unde va apărea harta „Ungariei Mari”, totul a pornit de la gestul premierului Viktor Orban!

Vladimir Putin si Viktor Orban 1
Vladimir Putin si Viktor Orban 

Instanța a făcut apel la cooperarea statelor membre

Pentru a-l captura pe Vladimir Putin, acuzat de crime de război pentru deportarea copiilor ucraineni, instanța a făcut deja apel la cooperarea statelor membre și chiar a țărilor care nu au semnat Statutul.

Rusia nu este parte a Statutului de la Roma. Prin urmare, liderul rus poate sta liniștit pe meleagurile natale. Însă, decizia CPI ar putea împiedica deplasarea preşedintelui rus în oricare din cele 123 de țări ce recunosc jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale.

Precizăm că țara condusă de Vladimir Putin a recunoscut că a luat mii de copii din Ucraina de la începutul a ceea ce ea numeşte o „operaţiune militară specială”, dar a susține că scopul real a fost acela de a-i proteja, nu de a le face rău.

Citește și Jens Stoltenberg face anunțul zilei despre războiul din Ucraina. Decizia pe care a luat-o Vladimir Putin, dezvăluită de secretarul general al NATO!

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...