Motivul pentru care un primar din Bihor a turnat acid sulfuric în puțul de apă. Celor de la Garda de Mediu nu le-a venit să creadă

Iancu Andreea 12.04.2022, 19:39
Motivul pentru care un primar din Bihor a turnat acid sulfuric în puțul de apă. Celor de la Garda de Mediu nu le-a venit să creadă

De câteva luni bune, locuitorii dintr-un sat din Bihor nu au apă potabilă, după ce pompa aflată într-un puț de 300 de metri s-a stricat. Angajații Primăriei din localitate și reprezentanții unei firme de foraje au demarat o lucrare menită să redea apa localnicilor, însă au stârnit controverse cu metoda pe care au folosit-o. Primarul din Bihor și firma de foraje au turnat acid sulfuric în puțul de apă, iar oficialii de la Garda de Mediu au reacționat imediat.

Un primar din Bihor a turnat acid sulfuric în apă, având o motivație clară pentru gestul său

Mai bine de 100 de persoane care locuiesc în satul Câmpani, județul Bihor, au rămas fără apă potabilă de câteva luni, după ce pompa dintr-un puț adânc de 300 de metri s-a stricat. Edilul din localitate a decis să rezolve problema și a apelat la o firmă specializată în foraje. Angajații au descoperit că pompa era blocată în puț de o cordelină, care a căzut între pompă și foraj.

În ciuda încercărilor de a o scoate, pompa nu a mai revenit la suprafață. Pentru că au dorit să rezolve situația dificilă, primarul bihorean și angajații firmei specializate au luat în calcul și o metodă controversată. Ei au decis să toarne acid sulfuric pe cordelină, după ce au testat în prealabil că metoda ar fi una eficientă. Din păcate, ea s-a dovedit a nu rezolva situația.

„După o săptămână de chin, fiind pompa blocată de o cordelină care a căzut între pompă şi foraj am încercat să o scoatem, nu a venit în sus fiind blocată si am zis sa încercăm cu acid sulfuric. Am făcut o probă afară între acid şi cordelină, am văzut că se topeşte, dar făcând contact cu apa s-a neutralizat şi nu am reuşit”, a declarat Ioan Șora, primarul din Pomezeu, potrivit observatornews.ro.

Motivul pentru care un primar din Bihor a turnat acid sulfuric în puțul de apă
Puțul de apă a fost inundat de 120 de litri de acid sulfuric

Un comisar al Gărzii de Mediu a reacționat. „Depăşeste orice imaginaţie”

Primarul a fost sfătuit să apeleze la acidul sulfuric chiar de către firma de foraje. Angajații au dat asigurări că procedura este obișnuită și sigură. În fapt, această lucrare a atras atenția inclusiv a Gărzii de Mediu, care și-a exprimat îngrijorarea.

„Acidizările sondelor se fac cu acizi. Diferiţi acizi, totul e ca la sfârşit apa să meargă în diluţie să nu infesteze afară, lucru care nu s-a întâmplat”, a declarat Petre Nemeș, inginer foraje, administratorul firmei contractate de primarul din Pomezeu.

Cei 120 de litri de acid sulfuric care au fost utilizați pentru lucrare au ajuns direct în puţul de apă potabilă. Cunoscut pentru gradul de pericol pe care îl are, acidul sulfuric este o substanță ce se achiziționează, transportă și utilizează numai în condiții speciale.

„A arunca acid sulfuric în apă depăşește orice imaginaţie. Acidul sulfuric este o problemă în contact cu apa și atunci poate fi o problemă şi pentru populaţie”, a declarat Marius Orbai, purtător de cuvânt Garda de Mediu Bihor.

Edilul localității consideră că întreaga procedură a avut loc legal

Primarul din Pomezeu susține că dispune de autorizație de transport, iar întreaga procedură a fost demarată cu ajutorul persoanelor desemnate să lucreze cu o astfel de substanță, menționând că totul a avut loc legal.

„Avem autorizaţie legală de transport, de oameni desemnaţi care să lucreze. Noi nu am ascuns nimic din ce am făcut, consideram ca a fost perfect legal, satul are apă”, a declarat Ioan Șora, primarul din Pomezeu.

Inclusiv recipientele în care a fost depozitat acidul sulfuric au stat în văzul localnicilor și chiar au fost utilizate pentru diverse treburi casnice, fapt complet interzis și extrem de periculos, potrivit Gărzii de Mediu. Comisarii urmează acum să decidă dacă vorbim despre o faptă penală, după turnarea de substanțe periculoase în apă, sau de o contravenție pentru ambalajele depozitate necorespunzător.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...