Motivul pentru care strămoşii noştri îşi incendiau locuinţele după moarte. Un arheolog a descoperit adevărul

Elena Avramescu 27.09.2021, 13:24
Motivul pentru care strămoşii noştri îşi incendiau locuinţele după moarte. Un arheolog a descoperit adevărul

Se pare că strămoșii noştri alegeau cu bună știință să-și incendieze casele după moarte, iar aceasta este concluzia la care au ajuns arheologii care fac săpături în satul preistoric de la Geangoeşti, judeţul Dâmboviţa, aşezare veche de 6.000 de ani. Satul aparţine în totalitate culturii Gumelniţa.

Motivul pentru care strămoşii noştri îşi incendiau locuinţele după moarte

Este vorba despre o aşezare de tip „tell” ce prezintă şase niveluri de locuire, iar munca arheologică este dificilă şi începe în fiecare dimineaţă, la ora şase. Ce este și mai interesant este faptul că strămoșii noştri îşi incendiau casele după moarte.

Îşi incendiau locuinţele. Există această practică pentru această zonă a Europei şi Anatolia, nu pentru Europa Apuseană. Se credea că astfel se consolidează foarte bine pereţii, construcţia în sine se păstrează foarte bine. Erau nişte construcţii foarte solide şi la sfârşitul vieţii lor era incendiate cu tot ce se găsea la interior. Practic, săpăm în dărâmăturile acestor locuinţe pentru a scoate în evidenţă inventarul care se află pe podea, inventar care este foarte bogat, a spus arheologul Ana Ilie.

Astfel că, la acea vreme, casele aveau în jur de cinci metri lăţime şi până la 10 metri lungime iar oamenii trăiau în acelaşi loc. În acest sens, construiau, dărâmau sau chiar incendiau după moarte, iar urmaşii construiau fix în acelaşi loc. În urma acestor lucruri, săpăturile au scos la iveală multe obiecte extrem de interesante din perioada eneolitică.

Motivul pentru care stramosii nostri isi incendiau locuintele dupa moarte
Locuinte vechi

Am găsit o săgeată, o suliţă, sunt diverse obiecte. Îşi făceau armăturile armelor. Am mai descoperit foarte multe obeicte din lut sau piese din silex şi putem admira aici figurine feminine, masculine, obiecte miniaturale, suflători. Acesta ajută la intensificarea focului pentru a obţine temperatura necesară topiri cuprului, figurine zoomorfe, a mai spus Ana Ilie.

În decursul lunii trecute, toți pasionaţii de arheologie au putut vizita şantierul de la Geangoeşti.

Motivul pentru care stramosii nostri isi incendiau locuintele dupa moarte
Descoperire arheologica

M-a impresionat cel mai mult faptul că s-a păstrat bine atâta timp. Se văd urmele, fragmentele ceramice. Suntem conectaţi între noi şi este atât de aproape de noi totul. Dacă vorbim de un război, parcă nu trecem prin el, dar aici trecem efectiv prin pereţi, printre vase, suntem foarte conectaţi la realităţile lor. Am găsit vase multe, ele mă fascinează. Am găsit şi seminţe în ele. Şi procesul de restaurare mi se pare fascinant, pentru că am făcut practică şi la muzeul din Târgovişte, a povestit pentru Adevărul un tânăr viitor arheolog.

În plus, această aşezare este bogată în materiale arheologice, și cel mai mult se pote remarca plastica antropomorfă de lut ars. Principalele piese redau personaje feminine în picioare, excepţie făcând o singură reprezentare redată în poziţie şezând.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...