Motivul pentru care se spune că moartea lui Nicolae Ceaușescu are legătură cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou. Ce ar fi făcut Tovarăşul

Stan Filon, Maria Irina 22.10.2021, 16:53
Motivul pentru care se spune că moartea lui Nicolae Ceaușescu are legătură cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou. Ce ar fi făcut Tovarăşul

Mulți români sunt siguri că Nicolae Ceaușescu și-a grăbit sfârșitul atunci când a luat o decizie care i-a mâhnit pe mulți credincioși obișnuiți să se roage la racla Sfântului Dimitrie cel Nou, chiar de ziua sa, prăznuită în fiecare an pe data de 27 octombrie.

Ce legătură există între moartea lui Niclae Ceaușescu și moaștele Sfântului Dimitrie Cel Nou

Sfântul Dimitrie cel Nou este cunoscut ca fiind ocrotitorul Bucureștiului. De sute de ani, oamenii se roagă la racla sfântului pentru sănătatea lor și a familiilor lor. O schimbare majoră a avut loc însă chiar în anul 1989, când Nicolae Ceaușescu nu a mai vrut să vadă mii de credincioși adunându-se pe dealul Mitropoliei.

Liderul comunist a fixat exact în ziua praznicului Sfântului Dimitrie Basarabov o sesiune a Mari Adunări Naționale. A vrut să mute întregul pelerinaj de pe Dealul Patriarhiei. Cel care s-a împotrivit a fost Patriarhul Teoctist, care însă nu a avut încotro și s-a supus într-un final solicitării lui Nicolae Ceaușescu. Teoctist nu a mutat însă prea departe moaștle Sfântului Dimitrie Cel Nou, ci le-a dus la Biserica ”Sfântul Nicolae”. Cu toate acestea, pelerinajul s-a făcut tot pe lângă Dealul Patriarhiei, oamenii fiind înșirați de-a lungul bulevardului care se numește astăzi Regina Maria, iar pe atunci, George Coșbuc. Așadar, dealul Mitropoliei a rămas în centrul pelerinajului.

Ce legatura exista intre moartea lui Niclae Ceausescu si moastele Sfantului Dimitrie Cel Nou
Ce legatura exista intre moartea lui Niclae Ceausescu si moastele Sfantului Dimitrie Cel Nou

Ceaușescu a murit la două luni de la decizia luată

Oamenii spun că din cauza acestei decizii luate de Nicolae Ceaușescu, Sfântul Dimitrie cel Nou l-a pedepsit pe liderul comunist. Două luni mai târziu, regimul lui Nicolae Ceaușescu a căzut, iar dictatorul și-a găsit sfârșitul alături de soția sa, Elena Ceaușescu, sub o ploaie de gloanțe trase de plutonul de execuție.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, prăznuit la 27 octombrie, a trăit în timpul Ţaratului vlaho-bulgar şi era dintr-un sat, Basarabov, aşezat pe marginea apei Lomului. În satul natal a fost păstor de vite. După ce a realizat că toate ale lumii sunt trecătoare, a plecat din satul său natal și s-a aşezat mai întâi într-o peşteră din apropierea acestuia. S-a făcut mai apoi monah la mănăstirea din peșteră.

Cum au ajuns moaștele Sfântului Dimitrie Cel Nou la București

Văzând ostenelile sale multe, postul și rugăciunile sale pline de pioșenie Dumnezeu a trimis peste el harul sfânt, iar Dimitrie Cel Nou a putut face chiar și minuni. A trecut la cele sfinte, fără ca nimeni să știe, însă moaștele sale au fost arătate credincioșilor la lumină în chip minunat, prin lucrare dumnezeiască. După ce vestea descoperirii s-a aflat atât în sudul Dunării, cât şi în nord, numeroşi credincioşi de pe ambele maluri se îndreptau spre satul Basarabov pentru a se închina sfintelor sale moaşte.

Între anii 1768-1774 în timpul războiului ruso-turc, un general rus a dorit ca sfintele moaşte să fie trimise în Rusia, însă odată ajunse laBucurești, un negustor bogat şi mitropolitul Ţării Româneşti l-au rugat pe general să lase sfintele moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie poporului român, ca o mângâiere pentru multele pagube materiale şi suferinţe îndurate de români în cursul acelui război. Generalul a ascultat cererea și a și onorat-o, iar moaștele au fost aşezate cu mare cinste în Catedrala Mitropolitană din Bucureşti în iulie 1774. În felul acesta, Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov a devenit ocrotitorul Bucureştilor şi al întregii Ţări Româneşti.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...