Motivul pentru care rivalii președintelui chinez ar vrea să-l înlăture. Se vorbește de o boală a lui Xi Jinping și de măsurile anti-covid

Stan Filon 14.05.2022, 15:36
Motivul pentru care rivalii președintelui chinez ar vrea să-l înlăture. Se vorbește de o boală a lui Xi Jinping și de măsurile anti-covid

S-a aflat motivul pentru care rivalii președintelui chinez Xi Jinping ar vrea să-l înlăture pe acesta de la conducere! Zvonurile legate de o posibilă boală gravă a șefului de stat au alimentat și mai mult speculațiile că acesta ar urma să fie înlăturat de la putere. Președintele Xi Jinping ar fi suferit un anevrism cerebral, în urma căruia a rămas cu urme vizibile. Președintele a fost văzut șchiopătând chiar în timpul unei vizite oficiale efectuate în Europa.

Motivul pentru care rivalii președintelui chinez ar vrea să-l înlăture

Agențiile de presă internaționale spun că China stă ca pe un butoi cu pulbere! Jurnaiștii scriu că în China se pregătește o lovitură de stat pentru înlăturarea de la putere a lui Xi Jinping. Oamenii s-au săturat de sistemul instaurat de acesta, inclusiv de măsurile foarte dure luate în pandemia de coronavirus, când oamenii au fost pur și simplu închiși în case, scrie The Sun. Agenţia de presă ANI susține că Xi Jinping, în vârstă de 68 de ani, a suferit un „anevrism cerebral” la sfârşitul anului 2021, iar lipsa lui de la Jocurile Olimpice au alimentat și mai mult zvonurile potrivit cărora starea sa de sănătate ar fi una precară.

În martie 2019, în timpul unei vizite în Italia şi Franţa, Xi Jinping a fost văzut şchiopătând vizibil, având nevoie de ajutor în timp ce încerca să se aşeze. În octombrie 2020 – în apogeul pandemiei de Covid – oamenii nu au putut să nu remarce vorbirea lui lentă şi tusea din timpul discursului său ținut pentru populația din Shenzhen. Temerile privind o lovitură de stat din cauza măsurilor extreme de lockdown luate de Xi Jinping din cauza Covid au crescut şi ele.

Motivul pentru care rivalii presedintelui chinez ar vrea sa-l inlature
Motivul pentru care rivalii presedintelui chinez ar vrea sa-l inlature

Mesaje contradictorii de la conducerea partidului

Aceste restricții încă fac efecte puternice în China, unde orașe întregi sunt închise pur și simplu, de teama răspândirii virusului. Au fost cazuri când clădiri întregi au fost închise, după ce a fost depistat un singur caz. Cei testați pozitiv sunt luați cu forța și internați în tabere de carantină. Şi săptămâna aceasta, Comitetul permanent al Biroului Politic a avertizat oamenii să nu pună la îndoială politicile stricte care au blocat oraşele din întreaga ţară, pentru a nu se confrunta cu represalii.

În acelaşi timp, premierul Li Keqiang a tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia „complicată şi gravă” a forţei de muncă din China, cauzată de măsurile de izolare. Întreprinderile mici au avut de suferit din cauza pandemiei, nu mai puțin de 4,37 milioane fiind nevoite să fie închise. În plus, de la vârf vin mesaje contradictorii, care arată cumva o scindare la vârful puterii. Președintele Xi Jinping şi premierul Li Keqiang au fost odată consideraţi rivali, relatează Bloomberg. Richard McGregor, autorul cărţii The Party: The Secret World of China’s Communist Rulers, a declarat:

„Este probabil exagerat să spunem că Xi şi Li sunt în conflict, dar declaraţiile lor reprezintă puncte de vedere divergente în cadrul sistemului asupra Covid şi a acestuia. China ajunge în punctul în care necesitatea unei dezbateri veritabile despre dacă preţul plătit pentru noi blocaje merită prejudiciul economic”.

Roger Garside, autorul cărţii China Coup: The Great Leap to Freedom, spune că președintele Xi Jinping va fi eliminat de oponenţii interni din cadrul Partidului Comunist Chinez într-o lovitură de stat de la Beijing.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...