Motivul pentru care Putin a menţionat România în cel mai recent interviu. A dorit neapărat să transmită asta despre ţara noastră

Badea Violeta 08.06.2022, 08:51
Motivul pentru care Putin a menţionat România în cel mai recent interviu. A dorit neapărat să transmită asta despre ţara noastră

Președintele rus Vladimir Putin a acordat, de curând, un interviu amplu postului de televiziune Rossiya 1. Ulterior, materialul a ajuns și pe site-ul administrației prezidențiale de la Kremlin. La un moment dat, președintele Rusiei a menționat numele țării noastre. Iată ce a dorit liderul rus să transmită despre România!

Vladimir Putin, interviu din buncăr. Ce a spus liderul rus despre România

Vladimir Putin a fost intervievat, de curând, de jurnalistul Pavel Zarubin. La un moment dat, liderul de la Kremlin a făcut referire la România. Acesta a spus că țara noastră are un rol foarte important în exportul cerealelor ucrainene.

De multe ori, Rusia a fost acuzată că blochează exportul cerealelor din Ucraina, însă Vladimir Putin susține că nu se pune problema de așa ceva.

Potrivit liderului rus, ucrainenii au chiar  mai multe variante pentru a transporta marfa către occident: pe Dunăre, prin România, prin Ungaria, Polonia sau Belarus.

„Este posibil exportul de cereale din Ucraina pe Dunăre și prin România. Este posibil prin Ungaria. Este posibil prin Polonia. Sunt anumite probleme tehnice, pentru că trebuie schimbate boghiurile (mijloacelor de transport feroviare, n.r.) Dar este o chestiune de ore, asta e tot.

Și, în sfârșit, cel mai simplu este exportul de cereale prin Belarus. Este cel mai ușor și mai ieftin, pentru că de acolo ar pleca direct în porturile din țările baltice și, de acolo, oriunde în lume”, a spus liderul de la Kremlin în interviul acordat televiziunii de stat Rossiya 1.

Vladimir Putin spune ca Rusia nu blocheaza exportul cerealelor din Ucraina
Vladimir Putin spune ca Rusia nu blocheaza exportul cerealelor din Ucraina

UE se gândește la noi rute de transport

Comisia Europeană a solicitat țările membre camioane, vagoane de cale ferată și echipamente de încărcare, pentru a se putea realiza transporturile pe cale rutieră și feroviară.

Reprezentanții au cerut ajutor logistic. De asemenea, au precizat că trebuie clarificate rapid problemele privind asigurările și angajat personal care să opereze întregul proces.

 „În mai puțin de trei luni, 20 de milioane de tone de cereale trebuie să părăsească Ucraina folosind infrastructura UE. Aceasta este o provocare uriașă, așa că este esențial să coordonăm și să optimizăm lanțurile logistice, să creăm noi rute și să evităm pe cât posibil dificultățile”, declara comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, potrivit economedia.ro.

Roman Slaston, CEO al Clubului Agribusiness din Ucraina, declara, în aprilie, că capacitatea maximă de export prin intermediul transportului feroviar este evaluată la 1,1 milioane de tone de cereale pe lună și 250.000 de tone de ulei de floarea soarelui pe lună. Există dificultăți majore în atingerea acestei capacități, care ar fi cu mult sub ceea ce poate fi exportat în mod obișnuit pe mare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...