Motivul pentru care proprietarii maşinilor vechi vor fi sancţionaţi dacă nu au RCA. Acum totul e clar

Nicu Stan 08.05.2021, 10:01
Motivul pentru care proprietarii maşinilor vechi vor fi sancţionaţi dacă nu au RCA. Acum totul e clar

Motivul pentru care proprietarii maşinilor vechi vor fi sancţionaţi dacă nu au RCA. Acum totul e clar. Ce trebuie să facă cei care au mașini vechi pe care nu le mai folosesc, citiți în articolul de mai jos.

2 milioane de proprietari de mașini riscă amenzi uriașe din cauza RCA. Ce trebuie să facă acești șoferi pentru a scăpa de sancțiuni

Motivul pentru care proprietarii maşinilor vechi vor fi sancţionaţi dacă nu au RCA. Acum totul este clar ce trebuie să facă șoferii care au mașini vechi pe care nu le mai scoate la plimbare.

Proprietarii de mașini înmatriculate în statele Uniunii Europene au obligația să încheie un contract de asigurare, chiar dacă mașinile nu mai sunt funcționale și folosite, a decis, de curând, Curtea Europeană de Justiție (CJUE).

Proprietarul unui astfel de automobil ar putea plati RCA
Proprietarul unui astfel de automobil ar putea plati RCA

Două milioane de mașini nu au RCA valabil

Decizia ar putea viza circa două milioane de români care au mașini vechi, înmatriculate, dar fără RCA. Toți aceștia sunt pasibili de amenzi substanțiale.

Astfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)și reprezentanții asigurătorilor precizează că decizia CJUE întărește legislația din țara noastră, care prevede obligativitatea asigurării RCA.

Ce trebuie să faci ca să nu mai plătești RCA

Atât timp cât sunt înscrise în circulație, toate mașinile trebuie să fie asigurate, indiferent dacă nu sunt folosite, până în momentul în care sunt scoase din circulație, a hotărât de curând Curtea Europeană de Justiție (CJUE).

Argumentul principal din spatele deciziei este că proprietarii acestor mașini pot oricând să iasă cu ele în trafic și să îi pună în pericol pe participanții la trafic sau pot chiar să provoace daune în timp ce sunt abandonate în afara drumurilor publice.

Asigurarea RCA acoperă chiar și prejudiciile produse de o mașină abandonată

Reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR),  precizează că decizia CJUE vine să întărească prevederi deja existente în legislația europeană și preluate și în legislația din România, prin Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.

În plus, potrivit reprezentanților UNSAR, asigurarea RCA acoperă chiar și prejudiciile produse prin fapta lucrului, indiferent de locul în care s-a produs evenimentul, pe drumuri publice sau nu, indiferent dacă vehiculul era în mișcare sau staționare.

Ce trebuie să știe proprietarii mașinilor vechi, fără RCA

”Șoferii trebuie să aibă în vedere că polița RCA acoperă daunele produse terților ca urmare a angajării răspunderii lor civile delictuale. Această răspundere se angajează nu numai pentru fapta proprie a conducătorului auto, dar și pentru fapta lucrului (vehiculului), fiind vorba de o răspundere civilă obiectivă a deținătorului vehiculului, independentă de orice culpă, prin împrejurarea că acel lucru se află în proprietatea acelui deținător”, a explicat UNSAR, potivit economica.net.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI