Motivul pentru care Pământul ar putea să arate ca Saturn. Și Rusia este pe lista vinovaților

Beatrice Dumitru 24.11.2021, 13:19
Motivul pentru care Pământul ar putea să arate ca Saturn. Și Rusia este pe lista vinovaților

Dintre sutele de milioane de bucăți de resturi care plutesc în spațiu, o parte semnificativă ar putea ajunge să formeze un inel în jurul Pământului, la fel cum au giganții gazoși ai Sistemului Solar. Acesta este avertismentul unui cercetător de la Universitatea din Utah. Iar Rusia nu este străină de acest lucru.

Ce se întâmplă pe orbita joasă a Pământului

Este posibil ca aceste resturi să ducă la apariția inelelor în jurul Pământului, formate din deseuri spațiale, a spus cercetătorul de la Universitatea din Utah, Jake Abbott. Profesorul și echipa sa lucrează la o modalitate de a aduna resturile și construiesc un braț robot pe care pun un magnet. Cu ajutorul curenților turbionari ai magnetului se poate colecta gunoiul spațial.

NASA estimează că există cel puțin 23.000 de bucăți de resturi care intră pe orbita joasă a Pământului (LEO) mai mari decât o minge de softball. Este posibil să existe chiar 170 de milioane de bucăți de resturi spațiale mai mici de doi centimetru, a estimat și Agenția Spațială Europeană.

Motivul pentru care Pământul ar putea să arate ca Saturn. Și Rusia este pe lista vinovaților
Pământul ar putea să arate ca Saturn.

Patru planete din Sistemul Solar au inele: Jupiter, Saturn, Neptun și Uranus. „Inelele” lui Saturn s-au format din gheață și rocă, cu dimensiuni diferite și ar putea fi rămășițe ale unor comete antice, asteroizi sau sateliți cerești, precizează NASA. Cele din jurul planetelor Jupiter și Neptun s-au format, în principal, din praf.

O mulțime de resturi spațiale pot atinge viteze extrem de mari, iar „un impact între o bucată mică de resturi orbitale cu o navă spațială sau lovirea Pământului ar putea crea mari probleme”, a avertizat NASA. De aceea, Abbott lucrează la o modalitate de a curăța cele peste 6.000 de tone de resturi de pe orbita joasă a Pământului, notează Daily Mail.

O rachetă din Rusia a generat un nor de resturi pe orbita joasă a Pământului

La începutul acestei luni, Rusia a testat o rachetă antisatelit, care a generat un nor de resturi pe orbita joasă a Pământului, punând în pericol Stația Spațială Internațională. Analiștii americani sunt de părere că Rusia ar fi folosit o rachetă care spulberă sateliții, A-235 PL-19 Nudol.

Unii analiști au sugerat că deșeurile spațiale rămase în urma exploziei vor provoca ravagii navelor spațiale timp de ani de zile, posibil decenii. Acestea se pot ciocni cu alte obiecte, declanșând o reacție în lanț pe orbita Pământului. De asemenea, resturile pot pune în pericol sateliții și misiunile spațiale.

Urmăriți Impact.ro și pe