Motivul pentru care oamenii nu trăiesc în Cernobîl, dar o fac în Hiroshima și Nagasaki

Rădulescu Valentin 29.09.2020, 18:40
Motivul pentru care oamenii nu trăiesc în Cernobîl, dar o fac în Hiroshima și Nagasaki

Orașele Hiroshima și Nagasaki au fost și ele expuse de-a lungul timpului la o explozie nucleară care a provocat dezastre, iar de asemenea a produs radiații. Dar chiar și așa, aproximativ 1,6 milioane de oameni încă trăiesc în aceste orașe, în timp ce în Cernobîl, toată regiunea a rămas pustie. De ce oamenii pot trăi în aceste zone afectate de radiați, dar pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei de la Cernobîl, este imposibil?

Cum pot oamenii să trăiască în Hiroshima și Nagasaki?

Mulți oameni se întreabă de ce poți trăi în continuare în orașele japoneze, Hiroshima și Nagasaki, dar nu și în Cernobîl, deși în toate aceste zone au avut loc explozii de radiații. Motivul pentru care există o diferență între aceste zone, se rezumă la cantitatea și substanța diferită folosită în exploziile atomice.

În anul 1945, președintele SUA, Harry S. Truman, a ordonat lansarea a două explozii atomice asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki, pentru a putea opri războiul dintre Japonia și SUA. Materialul folosit pentru explozia din Hiroshima, conținea Uraniu-235, iar la Nagasaki a fost Plutoniu-239. Ambele explozii au fost dezastruoase, dar uraniul de la Hiroshima a fost 1% eficient, timp în care plutoniul aruncat peste Nagasaki a avut un efect mult mai mare.

Motivul pentru care oamenii nu trăiesc în Cernobîl, dar o fac în Hiroshima și Nagasaki
Motivul pentru care oamenii nu trăiesc în Cernobîl, dar o fac în Hiroshima și Nagasaki

Cantitatea de material radioactiv a fost mult mai puțin nocivă față de cea de la Cernobîl

Materialul aruncat peste cele două orașe din Japonia a fost un total dezastru, dar tot nu a putut să ajungă la nivelul exploziei centrale nucleare de la Cernobîl. Diferența constă în cantitatea folosită. La Hiroshima bomba aruncată conținea 64 de kilograme de uraniu, în timp ce reactorul de la Cernobîl, conținea 180 de tone de uraniu, adică o diferență uriașă.

Totodată, radiațiile care au apărut asupra orașelor japoneze nu au rămas în atmosferă pentru mult timp, deoarece exploziile ambelor bombe nu s-au produs pe pământ, ci în aer, adică la aproximativ 500 de metri de suprafața pământului.

În urma accidentului nuclear care a avut loc la reactorul 4 la centrala din Cernobîl, din anul 1986, pământul a fost mult mai afectat. La acea vreme, aproape toată Europa a fost afectată de radiații, iar unele localități din apropiere au fost evacuate. Așadar, pe o rază de aproximativ 30 de kilometri în jurul centralei, s-a creat o zonă de excludere din cauza cantității foarte mari de radiații.

Urmăriți Impact.ro și pe