Te-ai întrebat vreodată de ce nu crește aluatul de cozonac? Este un desert tradițional de sărbători, ce nu are cum să lipsească de pe mesele românilor de Crăciun, Revelion sau Paște. Preparat de generații întregi de gospodine din toate colțurile țării, nu este deloc simplu de făcut: necesită timp, grijă și chiar și efort fizic. Află care sunt greșelile pe care trebuie să le eviți.
Am crescut văzându-ne mamele și bunicile pregătind, an de an, înainte de cele mai importante sărbători, tradiționalii cozonaci – desertul ce nu poate lipsi de pe masa românilor de Crăciun, de Revelion sau de Paște.
Dacă îți dorești să duci tradiția mai departe și să îi faci chiar tu în loc să îi comanzi sau să îi cumperi, vei descoperi că ai o misiune dificilă. Prepararea lor durează destul de mult, necesită timp, atenție și efort și există o listă surprinzător de lungă de lucruri ce ți-ar putea da bătăi de cap.
Una dintre cele mai frecvente probleme cu care te vei confrunta este aceea că aluatul de cozonac nu crește. Dacă nu vrei să ți se întâmple, nu repeta greșelile din lista de mai jos.
1. Nu cerni suficient făina. Aceasta trebuie să fie complet uscată, caldă. Cerne făină pe care o vei folosi două sau trei zile la rând înainte de a te apuca să gătești și ține-o la rece înainte de frământare.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Poți verifica dacă făina este uscată printr-un test cât se poate de simplu: o strângi în pumn câteva secunde și apoi îți deschizi palma. Dacă se împrăștie, e bună de folosit. Dacă rămâne cocoloașe, mai trebuie lăsată la uscat.
2. Ingredientele pe care le folosești sunt reci. Tot ce pui la cozonac trebuie să fie la temperatura camerei, nu abia scoase din frigider. Și aluatul trebuie să fie cald atunci când îl pui la cuptor.
3. Folosești o cantitate prea mare de drojdie. Dacă pui prea multă, cozonacul se zborșește și va mirosi a acru.
4. Nu frămânți aluatul cât trebuie. Aluatul se frământă de trei ori, cu pauze de câte jumătate de oră. Prima „repriză” ar trebui să dureze în jur de 40, chiar 50 de minute, iar următoarele câte cinci sau zece minute. Un truc pe care îl folosesc multe gospodine este acela că, după fiecare frământare, trântesc ușor coca în vas sau pe masă de nici mai mult nici mai puțin de 20 de ori.
5. Temperatura din bucătărie este prea mică. Dacă nu este ținut la cald, aluatul de cozonac va crește greu, iar procesul de dospire poate ajunge și la 12 ore. Dacă vrei să îl ajuți să crească mai repede, pune vasul cu aluat în cuptorul preîncălzit la 40 de grade pentru 15 minute, oprește apoi cuptorul și mai lasă-l înăuntru încă 15 minute.