Motivul pentru care Maria Ciobanu nu era acceptată la petrecerile lui Nicolae Ceaușescu. Dezvăluirile făcute de un greu al muzicii românești

Badea Violeta 20.09.2022, 14:01

Maria Ciobanu a fost și este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite cântărețe de muzică populară. Interpreta a fost apreciată pentru vocea ei deosebită, dar, cu toate astea, Nicolae Ceaușescu nu o invita să cânte la petrecerile pe care le organiza. Recent, s-a aflat motivul pentru care liderul comunist o evita pe artistă!

Maria Ciobanu, una dintre artiștii pe care Nicolae Ceaușescu îi evita

Este cunoscut faptul ca Nicolae Ceaușescu era o persoană căreia îi plăceau chefurile, cu muzică bună și multe pahare de vin. Tocmai din acest motiv, nu de puține ori, liderul Partidului Comunist Român organiza petreceri la care invita cei mai populari artiști ai acelor vremuri pentru a întreține atmosfera.

În anii comunismului, Maria Ciobanu era ascultată de mulți oameni. Era una dintre cele mai cunoscute artiste, iar vocea sa era unică. Cu toate astea, Nicolae Ceaușescu nu o invita niciodată să cânte la evenimente, lucru care pare de necrezut.

Iată de ce nu se afla pe lista cu artiștii care cântau la petrecerile Ceaușeștilor. Solistul Gheorghe Turda, unul dintre cântăreții preferați ai fostului lider comunist, a dezvăluit totul.

„Mai aud că se tot laudă unul și altul că au fost la petrecerile lui Nicolae Ceaușescu, dar vă spun eu care era, de fapt, lista cu artiștii acceptați. Eram așa: eu, Ștefania Rareș, Ileana Sărăroiu, Doina Badea, Cleopatra Melidoneanu, Dorin Teodorescu, Gică Petrescu, Nicolae Nițescu și orchestra.

Doar ei se aflau pe lista întocmită de Ministerul Culturii. Nimeni altcineva nu-și permitea să facă lista, nici Cabinetul nr.1 și nici Cabinetul nr. 2. Maria Ciobanu nu prea era solicitată la recepțiile oficiale, din cauza cancanurilor cu Ion Dolănescu de la vremea aceea”, a declarat interpretul de muzică populară pentru Ego.ro.

Ion Dolanescu si Maria Ciobanu
Ion Dolanescu si Maria Ciobanu

Artiștii care-l însoțeau pe Nicolae Ceaușescu în străinătate

În cadrul aceluiași interviu, Gheorghe Turda a mai dezvăluit și numele artiștilor care-l însoțeau pe Nicolae Ceaușescu în străinătate. Cei patru interpreți de marcă erau: el, Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca și Ștefania Rareș.

Astfel, „Ciocârlia“ muzicii populare româneşti, așa cum era supranumită Maria Ciobanu, făcea parte din „Careul de Ași”, cu toate că la petrecerile fostului lider comunist nu era invitată să întrețină atmosfera.

„În aceste vizite eram invitați doar eu, Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca și Ștefania Rareș. Eram ”Careul de Ași”, așa ne spunea Aristide Buhoiu.

Noi am fost ași în delegația prezidențială, din Mexic, în 1978, alături de Corul Madrigal și de trupa de balet de la Ansamblul ”Rapsodia Română”, a mai precizat Gheorghe Turda pentru aceeași sursă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...