Motivul pentru care literele nu sunt în ordine alfabetică pe tastatură. Tastatura QWERTY, inventată în 1868

Ana Ionescu, Anca Manolica 25.06.2021, 10:28
Motivul pentru care literele nu sunt în ordine alfabetică pe tastatură. Tastatura QWERTY, inventată în 1868

Literele de la tastatură nu sunt în ordine alfabetică, iar acestea au fost aranjate astfel dintr-un motiv foarte bine întemeiat. Inițial, acestea au fost dispuse în ordine alfabetică, însă s-a creat apoi tastatura qwerty după ce au fost constatate mai multe nereguli ce împiedicau procesul de redactare.

De ce nu sunt aranjatele litere în ordine alfabetică pe tastatură

Cu siguranță te-ai întrebat de foarte multe ori de ce ordinea alfabetică a tastaturii este diferită decât cea normală. Motivul este unul uimitor, însă logica de a distribui literele pe tastatura diferit este una foarte bună, care a ajutat la evitarea a numeroase probleme.

Mașinile de scris au avut primele tastaturi cu litere în ordine alfabetică și tot atunci au apărut și primele probleme de redactare. Acestea se blocau foarte des pentru că utilizatorii scriau prea repede. Astfel, pentru a evita aceste probleme, s-a decis schimbarea ordinii literelor pe tastatură.

Până să fie făcută această schimbare, barele atașate de litere se suprapuneau în momentul în care utilizatorul scria foarte repede, iar mașina de scris se bloca. Astfel a luat naștere tastatura qwerty, care a fost creată în anul 1868, de Christopher Sholes.

Motivul pentru care literele nu sunt in ordine alfabetica pe tastatura. Tastatura QWERTY, inventata in 18682
Mașinile de scris au avut primele tastaturi cu litere în ordine alfabetică și tot atunci au apărut și primele probleme de redactare

Există mai multe teorii despre crearea tastaturii qwerty

În ceea ce privește crearea tastaturii qwerty au circulat de-a lungul timpului numeroase teorii. Dacă în trecut s-a menționat faptul că scopul acestei schimbări a fost viteza cu care scriau utilizatorii și blocarea mașinilor de scris, astăzi nu se poate spune cu siguranță că acesta a fost motivul real pentru care Christopher Sholes a gândit tastatura qwerty.

Mai există și teoria că tastele nu au fost aranjate în ordine alfabetică pentru ca utilizatorii să își folosească mai des degetele mici, astfel încât scrisul să fie mult mai ușor. De asemenea, se pare că tastatura qwerty a fost utilă și pentru traducerea codului Morse, iar schimbările făcute de-a lungul timpului la mașinile de scris au apărut în urma recomandărilor făcute de operatorii de telegraf.

“Sistemul QWERTY a apărut că un rezultat al modului în care primele mașini de scris erau folosite. Primele persoane care le-au folosit și cele care le-au testat includeau operatori de telegraf ce erau nevoiți să scrie rapid mesajele. Însă operatorii au descoperit că ordinea alfabetică era confuză și ineficientă în traducerea codului Morse,” a declarat reporterul Jimmy Stamp, care a studiat o cercetare din Japonia menita să găsească un răspuns la întrebarea ordinii tastelor pe tastatura.

“Lucrarea din Kyoto sugerează că tastele mașinilor de scris au evoluat de-a lungul anilor că un rezultat direct al sfaturilor operatorilor de telegraf”, a mai spus Jimmy Ștamp. Cu timpul au mai fost create și alte tipuri de tastaturi, printre care tastaturile Dvorak și Tap Strap. Cu toate acestea, tastatura qwerty a rămas singura care se folosește la scară largă și este considerată una dintre cele mai bune.

Urmăriți Impact.ro și pe