Motivul pentru care instanța a decis menținerea în arest a medicului Tesloianu: „Numărul persoanelor a căror stare de sănătate s-a înrăutăţit nu poate fi ignorat”

Elena Avramescu, Cosmin Chelu 28.02.2023, 13:03
Motivul pentru care instanța a decis menținerea în arest a medicului Tesloianu: „Numărul persoanelor a căror stare de sănătate s-a înrăutăţit nu poate fi ignorat”

Noi detalii în cazul medicului Tesloianu. Judecătorul de drepturi și libertăți care a decis menținerea în arest a medicului Nicolae Dan Tesloianu de la spitalul Sf Spiridon din Iași a declarat că presupunerea rezonabilă cu privire la comiterea faptei penale de abuz în serviciu imputată inculpatului există la acest moment al procesului şi rezultă din probele administrate.

S-a aflat de ce este menținut în arest medicul Tesloianu

Se pare că judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că din probatoriul administrat rezultă că medicul ar fi operaționalizat o rețea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase de la pacienți decedați, fără respectarea prevederilor legale și fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparținătorilor.

Se pare că medicul ar fi executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătății, certificate de garanție și documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare.

În plus, medicul ar fi utilizat echipamente accesorii care erau furnizate doar în kituri complete pe care ulterior le descompleta, utilizând numai accesoriile, pentru a implanta dispozitivele extrase din pacienți decedați.

Au apărut mai multe date conform cărora, la majoritatea pacienților „ar fi consemnat un diagnostic nereal, care să justifice necesitatea prescrierii unui stimulator cardiac”.

Medicul Dan Tesloianu

„Având în vedere aspectele care privesc prezumtiva faptă şi persoana inculpatului, împrejurarea că acesta nu conştientizează gravitatea riscului la care se pare şi-a expus pacienţii, mulţi dintre ei având deja o stare de sănătate deosebit de precară, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că în cauză se impune în mod evident necesitatea luării unei măsuri preventive faţă de inculpat, astfel ca acesta să nu reia prezumtivul comportament infracţional pe durata cercetărilor penale, să nu se sustragă de la cercetări iar urmărirea penală să se desfășoare în condiții normale (…)

Judecătorul de drepturi şi libertăţi preciează că nu poate primi, la acest moment procesual incipient al anchetei – concluziile apărătorului ales al inculpatului referitoare la faptul că dispozitivele medicale refolosite au salvat vieţi, cât timp din ansamblul probator reiese că din contră, multe dintre persoanele care au primit astfel de dispozitive au manifestat stări de rău ori chiar au decedat la scurt timp, urmând ca pe cale de anchetă să se stabilească dacă se poate stabili un raport de cauzalitate între acţiunile inculpatului şi alterarea sănătăţii pacienţilor.

La acest moment însă, numărul persoanelor a căror stare de sănătate s-a înrăutăţit ca urmare a folosirii unor dispozitive medicale prelevate de la persoane decedate/având provenienţă incertă, resterilizate, nu poate fi ignorat şi creează suspiciunea că infecţiile medicale sau decesul unor pacienţi ar putea avea legătură cu activităţile desfăşurate de şi din dispoziţia inculpatului”, găsim notat în motivare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...