Motivul pentru care în Asia se mânâncă cu bețișoare. De unde vine tradiția

Mihai Roșoiu 28.10.2020, 11:01
Motivul pentru care în Asia se mânâncă cu bețișoare. De unde vine tradiția

Motivul pentru care în Asia se mănâncă cu bețișoare a fost descoperit de cercetători. Așa cum era de așteptat, ineditele ustensile au fost folosite mai întâi în China. Tradiția este una de mii de ani. Istoricii nu au descoperit cu exactitate inventatorul, dar există legende pe marginea subiectului.

Un rege din Asia ar fi mâncat prima oară cu bețișoare

Obiceiul mâncatului cu bețișoare este foarte popular în Asia și numai. Preparatele bucătăriilor din Estul planetei sunt servite cu ajutorul originalelor tacâmuri. Istoricii consideră ca apariția lor se pierde în negura vremurilor, dar au câteva repere legate de folosirea lor.

O legendă din China spune că cel dintâi care a folosit bețișoarele ar fi fost faimosul rege Yu cel Mare. Și cum se întâmplă de obicei, invenția s-a produs din întâmplare. Într-o zi, în timp ce se afla în bucătăria regală, Yu ar fi vrut să ia o bucată de carne din oalele ce se aflau pe foc. Atât de mare a fost pofta monarhului încât a luat două ramuri și a scos carnea din vasul încins.

Yu cel Mare a folosit primul betisoarele chinezesti
Yu cel Mare a folosit primul betisoarele chinezesti

Gestul lui Yu cel Mare a fost aplaudat de curteni, iar regele ar fi început să folosească frecvent bețișoarele. Ulterior, în semn de apreciere pentru descoperire, nobilii au început să folosească ustensilele pentru a servi masa.

Japonezii au preluat tradiția

Forma actuală a bețișoarelor asiatice a fost desăvârșită în Japonia. Obiceiul chinezilor a depășit rapid granițele și a ajuns în Țara Soarelui Răsare. Niponii le-au stilizat. Mai întâi le-au transformat în două cârlige de bambus, iar mai târziu au folosit două bețișoare separate.

Ca și în cazul Chinei, nu toți japonezii se foloseau de bețișoare pentru a mânca. Doar cei bogați aveau acest privilegiu. Restul locuitorilor mâncau, în continuare, cu mâna.

Așa cum se știe, obieceiul a fost preluat rapid și de alte popoare asiatice. În momentul de față, bețișoarele asiatice sunt folosite de oameni de pe întreg mapamondul. Restaurantele cu specific asiatic oferă celebrele tacâmuri la fiecare produs culinar.

Utilitatea bețișoarelor chinezești

Motivul pentru care în Asia se mănâncă cu bețișoare este unul practic. Inventatorii ustensilelor spun că au mai multe avantaje. În primul rând, le poți folosi la orice fel de hrană. Fie că vorbim despre un fel de mâncare lichid, fie că avem de-a face cu unul solid, bețișoarele sunt aliatul ideal. Așa că, în loc de lingură, furculiță și cuțit, aveți nevoie doar de două bețe de bambus!

Asiaticii folosesc betisoare pentru orice mancare
Asiaticii folosesc betisoare pentru orice mancare

Apoi vorbim despre cantitate. Odată deprins secretul folosirii lor, bețișoarele te ajută să iei cantitatea dorită cu exactitate. Asiaticii sunt foarte atenți la cât mănâncă! De asemenea, puțini sunt cei care se grăbesc atunci când e vremea meselor. Aceasta este și explicația pentru care forma fizică a lor este una de invidiat.

Urmăriți Impact.ro și pe