Motivul pentru care grupul Wagner face o „pauză tactică” pe frontul din Bahmut. Grupul este o forță cheie pentru Moscova în războiul din Ucraina

Elena Avramescu 10.03.2023, 13:10
Motivul pentru care grupul Wagner face o „pauză tactică” pe frontul din Bahmut. Grupul este o forță cheie pentru Moscova în războiul din Ucraina

Celebrul grup de mercenari Wagner din Rusia a decis să ia o „pauză tactică temporară” în estul Bahmut, a notta Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), potrivit Sky News. Acest cunoscut grup de luptători este format în mare parte din criminali recrutați din închisorile rusești și a fost fondat de oligarhul Evgheni Prigojin.

Grupul Wagner a decis să ia o pauză pe frontul din Bahmut

Grupul de mercenari Wagner reprezintă o forță cheie pentru Moscova în războiul din Ucraina. Nu trebuie uitat faptul că Bahmut este locul în care se dau lupte dure de luni de zile, iar Wagner a spus că a preluat controlul asupra părții de est a orașului la începutul acestei săptămâni.

Însă, conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), nu este clar dacă grupul își va păstra preponderența operațională în viitoarele ofensive rusești desfășurate în oraș.

„Nu au existat rapoarte despre luptători Wagner care să conducă operațiuni ofensive din estul Bahmut în părțile centrale ale orașului, de când forțele ruse au capturat tot estul Bahmut situat la est de râul Bahmutka pe 7 martie”, găsim notat în raport.

În plus, ISW mai este de părere că Wagner a așteptat până când au sosit suficiente întăriri ale trupelor ruse convenționale pentru a ocupa un loc bun în spatele liniei de luptă.

„Sosirea unui număr crescut de forțe convenționale ruse în zonă poate sugera că forțele ruse intenționează să compenseze posibila culminare a operațiunilor ofensive ale lui Wagner la Bahmut cu noi trupe convenționale”, se mai arată în raport.

Seful mercenarilor din grupul Wagner, o posibila amenintare pentru Putin
Grupul Wagner

Liderul Wagner, reacție acidă la comparația sa cu Rasputin

La sfârșitul lunii ianuarie, Evgheni Prigojin, cunoscutul lider al grupului de mercenaru Wagner, a făcut mai multe comentarii după ce a auzit comparațiile dintre el şi Rasputin, aducând comparații dure. Chiar dacă Rasputin l-a tratat pe fiul ultimului ţar de hemofilie, iar Prigojin a ținut să afirme că treaba lui nu este să stopeze sângerarea, ci să verse sângele inamicilor Rusiei.

În decursul lunii septembrie, Prigojin a recunoscut el a fost cel care a fondat grupul Wagner, jucând un rol vital în încercările armatei ruse de a cuceri regiunea Donbas din estul Ucrainei.

„Nu sunt foarte familiarizat cu povestea lui Rasputin, dar, din câte ştiu, o calitate importantă a lui Rasputin a fost că a oprit fluxul de sânge al tânărului prinţ cu incantaţii. Din păcate, eu nu opresc fluxul de sânge. Eu îi fac să sângereze pe duşmanii patriei noastre. Şi nu prin incantaţii, ci prin contact direct cu ei”, conform serviciului de presă al lui Prigojin, care l-a citat cu referire la articolul apărut în Financial Times.

De câteva luni, grupul de mercenari Wagner a fost desfăşurat în mai multe ţări africane, cu scopul de a combate insurgenţi, iar recent, Evgheni Prigojin a apărut în mai multe clipuri video online în care încearcă să atragă deţinuţi din închisorile ruseşti să se alăture grupării sale pentru a lupta în Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...