Motivul pentru care ferestrele avioanelor sunt rotunde. Puţini călători au habar de acest detaliu

Ioana Bucur 03.02.2022, 15:56
Motivul pentru care ferestrele avioanelor sunt rotunde. Puţini călători au habar de acest detaliu

Nimic nu este întâmplător când vine vorba despre construcția unei aeronave ce trebuie să transporte sute de oameni la fiecare călătorie. Este bătaie pe aceste locuri, mai ales în rândul celor care nu ar rata nicio ocazie să vadă lumea de la înălțime. Pentru curioși, a fost dezvăluit motivul pe care ferestrele avioanelor sunt rotunde. Explicația nu are nicio legăură cu partea estetică.

Detaliul pe care puțini îl observă

În timpul îmbarcării în avion, nu prea avem timp să analizăm cu atenție detaliile, atenția noastră fiind concentrată pe bilet, bagaj și găsirea locului. Abia după ce se liniștesc apele, iar pilotul se pregătește de decolare, putem cu adevărat să studiem fiecare obiect din jurul nostru, iar concluzia îi poate surprinde pe mulți: în avion, totul este, într-un fel sau altul, rotund.

De la cotiere la mesele cu tavă, de la ecranele TV la ferestre, nu există margini ascuțite într-un avion. Și asta dintr-un motiv foarte bun.

„O margine ascuțită poate provoca răni la nivelul coatelor, genunchilor, șoldurilor sau oricăror alte părți ale corpului pasagerilor care intră în contact cu ele”, a explicat Anthony Harcup, director senior la Teague, o firmă de design care lucrează cu Boeing de 75 de ani,  pentru DMarge.

Harcup a mai spus că rotunjirea marginilor se face pentru „deletalizare”, un principiu de proiectare care „asigură că, atunci când este supus legii lui Murphy, un pasager nu se poate răni pe nicio parte a scaunului aeronavei”. În plus, mai spune reprezentantul Teague, principiul se aplică nu doar pentru protecția călătorilor și a celor din echipaj, ci și a avionului.

„Fie că o piesă este turnată, prelucrată și vopsită sau acoperită cu laminat, este mult mai probabil ca finisajul să aibă fracturi de tensiune sau ca finisajul să se uzeze la punctul culminant atunci când este fabricat cu margini ascuțite”, a adăugat el.

Motivul pentru care ferestrele avioanelor sunt rotunde

De ce ferestrele avioanelor sunt rotunde

De ce ferestrele avioanelor sunt rotunde? Pe lângă faptul că arată bine, geamurile rotunjite ne țin în siguranță pe cer mai mult decât cele cu margini ascuțite.

Pe măsură ce popularitatea avioanelor de pasageri a crescut, în anii ’50, companiile aeriene au început să-și zboare aeronavele la altitudini mai mari, ceea ce le-a permis să economisească bani datorită aerului mai subțire, care creează mai puțină rezistență și o călătorie mai confortabilă cu mai puține turbulențe.

Cu toate acestea, la momentul respectiv, companiile aeriene nu au făcut modificările corecte de design pentru a asigura siguranța pasagerilor.

Inițial, ferestrele erau pătrate, ceea ce a favorizat crearea de puncte de stres din cauza diferenței de presiune din interiorul și din exteriorul avionului, existând riscul ca materialul respectiv să cedeze. Asta s-a întâmplat în 1954, când două avioane s-au dezintegrat în aer din cauza geamurilor pătrate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...