Motivul pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Descoperirea specialiștilor

Ana Anitoiu 24.09.2020, 09:42
Motivul pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Descoperirea specialiștilor

Motivul pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații a fost descoperit. Explicație este incredibilă, mai ales că situația a stat, în trecut, invers.

Femeile obișnuiau să trăiască mai puțin decât bărbații

Lucruri nu au stat întotdeauna așa. De fapt, până aproape de finalul secolului al XVIII-lea, femeile trăiau mai puțin decât bărbații.

Femeile din Paleoliticul superior trăiau cam 28 de ani. Bărbații, în schimb, trăiau, în medie, 33 de ani.

În Mezolitic, oamenii trăiau ceva mai mult. Femeile, până la 29 de ani. Bărbații, tot mai norocoși, până la 35 de ani.

Abia aproape de sfârșitul secolului al XVIII-lea, situația s-a schimbat. Femeile au început să depășească bărbații la speranța de viață.

Motivul pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații

Care este motivul pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații

Primul motiv pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații, în prezent, ar fi scăderea numărului de nașteri.

Apoi, firește, descoperirile științifice și evoluțiile tehnologice au avut un impact major asupra speranței de viață. Medicamentele precum antisepticele și antibioticele au redus rata mortalității femeilor în timpul nașterii, dar și a mortalității infantile.

De asemenea, au apărut contraceptivele și posibilitatea femeilor de a înceta sarcini în siguranță, fără să riște să își piardă viața.

Însă, lista motivelor nu se oprește aici. Un alt motiv pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații ar fi genetica. Mai exact, cromozomul X. Femeile au doi cromozomi X, spre deosebire de bărbați, care au doar unul.

Astfel, femeile păstrează copii duble ale fiecărei gene. În cazul în care apare o disfuncționalitate a unei celule, femeile au o „rezervă”.

Totodată, există și un motiv de ordin psihologic pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Femeile gestionează mai bine stresul decât bărbații. Ei tind să nu comunice atunci când au probleme. În acest fel, își pun în pericol sănătatea.

Mai este vorba și despre alimentație. Bărbații mănâncă mai puțin sănătos decât femeile. Au un nivel al colesterolului mai ridicat și riscă să facă boli cardiovasculare, între altele.

O dietă bogată în fier, conținut de carnea roșie, vine tot în defavoarea bărbaților. Fierul joacă un rol important în apariția radicalilor liberi în organism.

În plus, dacă femeile conștientizează devreme că trebuie să aibă grijă de ele – în primii 30 de ani de viață, bărbaților le ia mai mult timp. Ei realizează acest lucru abia după 45 – 50 de ani. Totuși, dacă mențin un stil de viață sănătos, și bărbații pot trăi mai mult.

În România, speranța de viață este mai mică decât media europeană, conform unui studiu Eurostat din 2019. Dacă în restul Europei, speranța de viață este de 64,2 ani pentru femei și de 63,5 ani pentru bărbați, în România, media arată cu totul diferit. Media este de 59 de ani pentru femei și 59,6 ani pentru bărbați.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...