Motivul pentru care deputatul Alin Stoica a fost decorat de președintele Albaniei. A primit cea mai importantă distincție din această țară

Beatrice Dumitru 10.05.2022, 20:33
Motivul pentru care deputatul Alin Stoica a fost decorat de președintele Albaniei. A primit cea mai importantă distincție din această țară

Reprezentantul minorităţii naţionale albaneze în Parlamentul României, deputatul Alin Stoica, a fost decorat de preşedintele Albaniei cu cea mai înaltă distincţie a statului albanez, „Ordinul Drapelului” în grad de cavaler. Liderul albanez a vorbit despre motivul pentru ca ales să-l decoreze pe parlamentarul din România.

Decorat  cu cea mai înaltă distincţie a statului albanez

Deputatul Alin Stoica se află la al doilea mandat ca reprezentant al minorităţii naţionale albaneze din România, fiind reprezentant al minorităţii de la sfârşitul anului 2016.

Preşedintele albanez Ilir Meta a precizat că a decis să-l decoreze pe politicianul român pentru susţinerea şi promovarea valorilor culturale, a istoriei şi a tradiţiilor albanezilor din România, precum şi pentru contribuţia remarcabilă în păstrarea limbii albaneze şi a identităţii naţionale.

Motivul pentru care deputatul Alin Stoica a fost decorat de președintele Albaniei. A primit cea mai importantă distincție din această țară
Deputatul Alin Stoica, alături de președintele Albaniei. Sursa foto: Asociația Liga Albanezilor din România

Deputatul Stoica a oferit şi oferă în continuare sprijinul său pentru consolidarea şi întărirea relaţiilor excelente între Albania şi România. El şi-a concentrat eforturile şi pe crearea şi întreţinerea relaţiilor între parlamentarii români şi cei albanezi, între autorităţile şi instituţiile publice din România şi din Albania”, a declarat preşedintele Albaniei în discursul susţinut cu ocazia ceremoniei de decorare, potrvit unui comunicat de presă.

Ce spune Alin Stoica

Preşedintele Ilir Meta a mai reamintit faptul că încă din perioada Renaşterii naţionale, comunitatea albaneză din România a jucat un rol esenţial în afirmarea conştiinţei naţionale a albanezilor, iar România a fost mereu un partener sincer şi loial pentru Albania.

Deputatul român a precizat că îşi propune să contribuie în continuare la dezvoltarea relaţiilor normale şi istorice între România şi Albania şi să sprijine comunitatea care l-a trimis în Parlament.

„Sunt foarte puţine lucruri ştiute în spaţiul public despre legăturile istorice dintre cele două ţări. Minoritatea din România a jucat rolul determinant în declararea independenţei şi formarea statului albanez”, a declarat Alin Stoica pentru Adevărul.

Acesta a amintit faptul că la formarea statului albanez, „Regatul României a oferit un ajutor substanţial economic noului stat înfiinţat” și a mai subliniat că foarte puţină lume ştie că Nicolae Iorga a scris prima istorie a poporului albanez.

Urmăriți Impact.ro și pe