Motivul pentru care cele 10 tramvaie noi întârzie să fie introduse în circulație în Capitală. Au ajuns în depoul STB din luna iunie

Mihnea Tălău 26.10.2022, 19:17
Motivul pentru care cele 10 tramvaie noi întârzie să fie introduse în circulație în Capitală. Au ajuns în depoul STB din luna iunie

Întârzie recepționarea de către primăria Capitalei a celor 10 tramvaie noi, din lotul de 100, cumpărat de la Astra Arad. Producătorul spune că a înlocuit motoarele pentru care a licitat, iar până acum s-au cerut hârtii care să ateste dacă noul motor este la fel de bun sau mai bun decât cel vechi.

Producătorul a înlocuit motoarele tramvaielor

Potrivit primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, producătorul a depus toate documentele care arată că noul motor este mai bun decât cel vechi, iar luni s-a întâlnit comisia de recepție și verifică dacă lucrurile stau așa cum spune producătorul.

„Furnizorul are dreptul ca pe orice componentă să vină cu o soluție echivalentă sau mai bună. Motoarele care erau trecute în ofertă erau VTA și ei le-au înlocuit cu motoare Siemens, pot face asta dacă dovedesc că sunt mai bune.
Beneficiarul, Primăria în cazul nostru, trebuie să accepte de principiu modificarea, dacă aceste modificări sunt echivalente sau mai bune.

Furnizorul a venit cu toate documentele care dovedesc că soluția este echivalentă sau mai bună. Acum urmează să verifice comisia de recepție dacă așa este. Comisia de recepție a intrat în funcțiune luni și o să lucreze două-trei săptămâni, apoi va da un verdict”, a explicat Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

tramvaie bucuresti

Astra Arad va furniza 100 de tramvaie Primăriei Capitalei

Noile tramvaiele de la Astra au ajuns în București începând cu luna iunie, dar stau deocamdată în depourile STB. Inițial, primarul Nicușor Dan a declarat că vor ieși pe traseu începând cu luna septembrie, însă mai avem câteva zile și a trecut și luna octombrie, dar recepția nu este gata.

Nicuțor Dan a recunoscut la finalul lunii septembrie că întârzierea de o lună la vremea respectivă a fost cauzată de faptul că până atunci între municipalitate și Astra a existat doar un schimb de hârtii și nu discuții directe, care să lămurească problemele apărute.

Primăria nu își permite să primească tramvaie care sunt sub parametrii tehnici pe care i-a cerut în caietul de sarcini și ofertați. Noi avem un contract de finanțare cu Comisia Europeană care este verificat de ADR”, a spus atunci edilul.

Primăria Capitalei a semnat în mai 2021 contractul cu Astra Arad pentru furnizarea a 100 de tramvaie, în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, din bani europeni.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...