Motivul pentru care castraveții au și acum un preț ridicat, la o lună după recoltare: „Nu produc suficient”

Elena Avramescu, Ștefan Olteanu 27.04.2021, 11:37
Motivul pentru care castraveții au și acum un preț ridicat, la o lună după recoltare: „Nu produc suficient”

Castraveții au și acum un preț ridicat. Din păcate, mai avem de așteptat până când apar legumele românești, chiar dacă suntem în plin sezon al legumelor de primăvară. Nici castraveții din solarii nu fac excepție, care se coc exrem de greu din pricina frigului. Fermierilor nici prin cap nu le trecea să ţină sobele aprinse în solarii şi în această lună. Astfel că investiţiile în combustibil se reflectă mult în preţul castraveţilor din pieţe.

Castraveții au și acum un preț ridicat, la o lună după recoltare

Astfel, grădinile din solarii sunt aproape pustiite în acest sezon, iar frigul neobişnuit pentru luna aprilie este de vină, după cum afirmă fermierii din Glodeanu Sărat, fiind unul dintre cele mai mari bazine legumicole din judeţul Buzău. Oamenii mărturisesc că și acum mai dorm nopţiile lângă sobele aprinse ca să nu le îngheţe cu totul culturile.

La 1.200 de metri pătraţi abia fac faţă şase sobe cu rumeguş şi un tun de lemne. Aproape seară de seară a fost sub zero grade, a spus un legumicultor din Glodeanu Sărat.

În acest sens, cheltuielile fermierilor sunt aproape duble în prezent, mai ales că o singură noapte de încălzire îi costă câteva sute de lei. În pofida acestui lucru, tot nu pot să grăbească ritmul recoltării castraveţilor. De aceea, în loc să culeagă recolta la două zile, îi adună din solar o dată pe săptămână.

Pe timpul acesta trebuia să recoltăm undeva la 2.500 de kilograme şi nu recoltăm decât 1.000 şi ceva. E foarte puţină marfă la timpul ăsta şi nu produc suficient. Şi la momentul acesta facem focul. Se anunţă temperaturi scăzute şi totul se reflectă în preţ, a mărturisit Marius Burcea, unul dintre tinerii legumicultori din Glodeanu Sărat, potrivit Adevărul.

Castravetii au si acum un pret ridicat, la o luna dupa recoltare
Marius Burcea, legumicultor

„Nu prea am avut zile cu soare. Au fost probleme şi cu mucegaiul”

Au trecut câteva săptămâni de când legumicultorul buzoian recoltează castraveţii plantaţi în solarii încălzite şi vinde marfa cu şase lei kilogramul, preţ mult mai mare decât în alţi ani. Are noroc totuși cu piaţa de desfacere pentru legumele proaspete din Bucureşti şi zona Munteniei, însă are probleme cu asigurarea cantităţilor cerute de clienți.

Legumicultorul Marius Burcea a reușit să semneze un contract cu un mare retailer pentru toată recolta de anul acesta. Astfel că acesta a cultivat castraveţi într-un solar de peste 3.000 de metri pătraţi, din care vrea să culeagă toată primăvara. Spune că menține standarde clare pentru castraveţii gata de livrare, iar dimensiunea este un criteriu de bază. În plus, preţul mai mare decât cel de anul trecut pe vremea asta este justificat.

Este un soi foarte productiv pe care îl cultivă majoritatea oamenilor din sat. Ca mărime, ajunge la 10, 12 centimetri. Avem însă o primăvară foarte capricioasă, cu schimbări de temperatură de la ninsoare, la 30 de grade în solar. Nu prea am avut zile cu soare. Au fost probleme şi cu mucegaiul, a spus Marius Burcea.

Sursa foto: Adevărul

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...