Motivul pentru care avioanele comerciale nu au parașute pentru pasageri. S-a aflat marele secret

Stan Filon 26.11.2020, 10:30
Motivul pentru care avioanele comerciale nu au parașute pentru pasageri. S-a aflat marele secret

Avioanele comerciale nu au parașute pentru pasageri. Mulți oameni se întreabă, pe bună dreptate, care este motivul pentru care avioanele de linie nu au parașute pentru pasageri. Unele voci spun că așa se protejează companiile aeriene de unele procese extrem de costisitoare, în cazul în care ar exista supraviețuitori ai unor accidente de aviație.

De ce nu au avioanele de linie parașute pentru pasageri

Conspirațiile spun că victimele accidentelor aeriene s-ar îndrepta imediat împotriva companiilor aeriene și ar solicita și câștiga în instanță sume colosale, care  ar putea falimenta companiile de zbor. Lucrurile nu stau însă chiar așa.

Adevărul este că parașutele sunt grele – implicit, ar trebui să urce mai puțini pasageri, iar costurile pentru o cursă aeriană ar crește semnificativ.

De ce nu au avioanele de linie parasute pentru pasageri
De ce nu au avioanele de linie parasute pentru pasageri

Sunte astfel evitate procese foarte costisitoare?

De fapt, în cazul unui accident la înălțimi amețitoare, deschiderea ușilor va depresuriza avionul, iar majoritatea pasagerilor vor leșina din cauza lipsei de oxigen. Așadar, în principiu, doar un singur pasager ar scăpa cu viață, primul care ar deschide ușa și ar reuși să sară cu parașuta.

Cele mai multe accidente de acest fel au loc fie în timpul decolării, fie la aterizare, atunci când prezența unui dispozitiv precum o parașută ar fi inutilă, deoarece și dacă ar putea sări chiar toți pasagerii cu parașuta, aceasta nu i-ar ajuta cu nimic.

În ambele cazuri, altitudinea este prea mică pentru a face un salt cu parașuta fezabil și, mai ales, „supraviețuibil”. Iar motivul cel mai evident este că s-ar crea un haos imens –  zeci sau sute de oameni neantrenați și puși în fața situației de a-și aștepta calm rândul să sară din avion sună a rețeta perfectă pentru dezastru.

Primele relatări despre parașute

Cea mai veche relatare a unui zbor cu parașuta (a carei descriere nu se cunoaste) provine din China anilor 2258-2208 î.Hr, când legenda spune că împăratul Fo-Kien, închis intr-un turn, s-a salvat de acolo cu ajutorul a două umbrele.

În urmă cu 100 de ani, Franz Reichelt, de meserie croitor, a murit după ce a testat o parașută, creația sa. Acesta a sărit de pe Turnul Eiffel, din Paris, însă creația sa nu l-a ajutat deloc, iar acesta a căzut în gol.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...