Motivul nebănuit pentru care avioanele sunt albe. E vital pentru siguranța pasagerilor

Badea Violeta 20.07.2022, 15:54
Motivul nebănuit pentru care avioanele sunt albe. E vital pentru siguranța pasagerilor

Adori să călătorești? Ei bine, atunci probabil ai observat că majoritatea avioanelor comerciale sunt vopsite în alb, așa cum cutia neagră a aparatelor de zbor este întotdeauna portocalie. Nu trebuie decât să privești pe cer pentru a vedea acest lucru, aproape toate aeronavele sunt albe, dar te-ai întrebat vreodată de ce? Noi îți vom dezvălui totul!

De ce avioanele sunt vopsite în alb

La începuturile aviaţiei comerciale, producătorii și companiile aeriene optau pentru metalul simplu sau crom, cu puțină sau deloc vopsea. Ulterior, industria aeronautică a renunțat la cele două, deoarece apăreau rapid pete de murdărie sau praf.

Companiile aeriene trebuiau să își lustruiască și să își curețe constant avioanele pentru a nu lăsa o impresie proastă pasagerilor. Prin urmare, au apelat la vopseaua albă. Dar de ce albă?

  • Albul reflectă cel mai bine lumina soarelui

Toate avioanele sunt vopsite în alb, deoarece această culoare reflectă cel mai bine lumina soarelui. Aparatele de zbor sunt foarte expuse la lumina soarelui atât atunci când sunt în zbor, cât și atunci când sunt parcate la sol. Vopseaua albă este cea mai bună modalitate de a minimiza încălzirea cabinei și de a preveni eventualele daune cauzate de radiațiile solare.

Puteți compara efectul albului asupra încălzirii cabinei cu purtarea unui tricou alb vara, este întotdeauna mai cald atunci când se poartă un tricou de culoare închisă.

De ce avioanele sunt vopsite in alb
De ce avioanele sunt vopsite in alb
  • Albul nu se decolorează atât de ușor

Avioanele sunt expuse la o varietate de condiții atmosferice și meteorologice intense. Gheața, vântul, ploaia și schimbările regulate de temperatură le deteriorează vopseaua.

Vopselele colorate se decolorează mai repede decât cele albe, ceea ce le face să își piardă orice aspect estetic în ochii pasagerilor. Companiile trebuie apoi să își revopsească avioanele la un cost colosal. Vopsirea durează de obicei una până la două săptămâni, timp în care avionul este imobilizat la sol și nu generează venituri.

  • Albul reduce pericolul de lovire a păsărilor

Deși s-ar putea să nu fie evident la prima vedere, s-a demonstrat că albul reduce riscul de lovire a păsărilor. Impactul păsărilor în zbor reprezintă o amenințare semnificativă și frecventă la adresa siguranței aeronavelor. În fiecare an au loc mii de coliziuni între avioane și păsări, potrivit datelor.

  • Albul face mai ușor de depistat daunele

Avioanele sunt realizate din inginerie complexă, sunt verificate în mod regulat din motive evidente de siguranță. Scopul este de a detecta defectele structurale, cum ar fi deteriorarea sau uzura. Acest lucru se face chiar înainte de fiecare zbor printr-un tur vizual al inginerului de rampă și al pilotului însuși.

De asemenea, albul face foarte ușor de detectat loviturile, fisurile, loviturile de păsări și chiar scurgerile de ulei pe aeronavă. Aceste avarii sunt întotdeauna mai închise la culoare decât albul, ceea ce face foarte ușoară identificarea lor. Astfel, albul facilitează rutinele de siguranță și, prin urmare, protejează piloții și pasagerii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...