Moțiune simplă împotriva Ministrului Mediului: „Operațiunea Mihăileni e o catastrofă provocată de mâna omului”

Gabriela del Pupo 05.04.2022, 12:17
Moțiune simplă împotriva Ministrului Mediului: „Operațiunea Mihăileni e o catastrofă provocată de mâna omului”

USR a depus o moțiune simplă în care cere demiterea ministrului Mediului Tanczos Barna. Principalul reproș adus ministrului este lipsa de inițiativă în lupta împotriva tăierilor ilegale, iar membrii partidului de opoziție îl acuză chiar pe Barna că ar fi demis un șef al Gărzii de Mediu care lua atitudine.

„Ministrul Tanczos Barna trebuie să plece cât încă mai avem păduri de apărat”

Moțiunea este intitulată „AMAR DE MEDIU. Ministrul Tanczos Barna trebuie să plece cât încă mai avem păduri de apărat”. USR specifică faptul că îl consideră pe  Tanczos Barna „principalul vinovat pentru tăierile ilegale de păduri, pentru distrugerile provocate mediului, pentru incapacitatea statului de a profita de pe urma oportunităților oferite de economia verde și pentru disprețul arogant cu care este tratată societatea civilă atunci când atrage atenția asupra problemelor.”

În textul moțiunii sunt prezentate mai multe proiecte care fie au eșuat fie au fost o investiție care nu aduce multe beneficii, cum este, în opinia inițiatorilor, centrala de la Mihăileni.

„Românii, cum ar zice domnul Cîțu, trebuie totuși să știe ce a inaugurat domnul ministru. A inaugurat o microhidrocentrală ce produce în jur de 135 Kw/oră, deci suficient curent electric pentru 45 de gospodării care nu ar consuma mai mult de 3 Kw/oră și, bineînțeles, doar dacă va exista un debit de apă suficient pe Crișul Alb. Hidrocentrala ilegală de la Mihăileni produce exact cât 45 de panouri fotovoltaice ce se pot pune pe acoperișurile a trei case.

Operațiunea Mihăileni e o catastrofă provocată de mâna omului cu sprijinul ministrului: toată zona va fi inundată; locuitorii relocați, mediul distrus, justiția călcată în picioare. Felicitări, domnule Tanczos, patria vă e recunoscătoare” se arată în actul depus.

Ikea nu ar administra asa cum prevede legea padurile pe care le are in Romania

„Este principalul vinovat pentru dispariția pădurilor noastre, pentru distrugeri provocate mediului”

USR spune că nu doar că sunt descurajate anumite proiecte dar sunt și negate realități evidente în ceea ce privește gradul de poluare în marile orașe sau recentele arderi de deșeuri de la periferiile Capitalei.

Coada politică de topor care a ajuns ministru al Mediului este principalul vinovat pentru dispariția pădurilor noastre, pentru distrugeri provocate mediului care pot fi oprite cu ușurință, pentru incapacitatea statului de a profita de pe urma oportunităților oferite de economia verde și pentru disprețul arogant cu care este tratată societatea civilă atunci când trage atenția asupra problemelor. (…)

  • REFUZĂ să accepte realitatea că avem dea face cu poluare agresivă în București și în orașele mari și cu activități industriale, ale României.
  • REFUZĂ să accepte realitatea că există arderi ilegale de deșeuri și ele trebuie combătute prin toate mijloacele.
  • REFUZĂ să creadă că poluarea are efecte devastatoare asupra sănătății populației, deși studiile arată că anual mor 29.000 de români prematur, din cauza poluării.
  • REFUZĂ să monitorizeze calitatea aerului și să informeze populația, deși suntem singura țară din UE care nu transmite date în timp real se mai arată în textul moțiunii.

Parlamentarii din opoziție pun că „Bilanțul Poliției Ilfov arată că au existat 186 de intervenții privind arderile de deșeuri, resturile din dezmembrarile auto și cabluri de la începutul lui 2020 până în septembrie 2021 și doar 2
dosare penale” au fost până acum deschise în aceste cazuri.

Urmăriți Impact.ro și pe