Moșii de vară 2020. Ce e bine să faci azi. Semnificația importantă pe care o are lumânară aprinsă

Redacția IMPACT 06.06.2020, 14:16

Moșii de vară se sărbătoresc astăzi, pe 6 iunie și reprezintă o rânduială binecunoscută de toți credincioșii, prin care Biserica Ortodoxă Română face omenirea celor trecuți în neființă. Instituția bisericească spune că este bine să lași lumânarea aprinsă. Care este motivul?

Moșii de vară 2020. Ce ritualuri bisericești se practică azi

Moșii de vară se sărbătoresc în sămbăta dinaintea Rusaliilor, motiv pentru care se mai numesc și „Moșii de Rusalii” sau „Moșii cei Mari”. Ziua de 6 iunie este un din zilele înscrise în calendarul creștin ortodox prin care românii trebuie să își arate grija față de cei trecuți la cele veșnice.

După slujba parastasului, credincioșii împart milostenie pentru iertarea sufletelor celor adormiți. Azi se dau de pomană alimente puse în vase noi. Tradiția spune că cele mai potrivite vase pentru dat de pomană sunt cele de lut. Acestea se mai numesc şi „moşoaice”, de la numele colectiv de „moşi”, dat tututor celor adormiţi. Până nu se dă de pomană, credincioșii nu au voie să mănânce nimic.

Moșii de vară 2020. De ce este bine să ții lumânarea aprinsă

Pentru că în ziua de 6 iunie se face pomenirea morților, credincioșii sunt datori să îi menționeze pe cei dragi care nu mai sunt printre ei și să le dea de pomană. După ce se spun numele persoanelor în gând sau cu voce tare, lumânarea trebuie să stea aprinsă câteva minute bune. Dar de unde izvorăște acest gest, este cumva o superstiție sau are un fundament spritual mai profund? Cu explicațiile pentru acest gest vine părintele Traian Zoltan.

„În ceea ce priveşte tradițiile populare legate de orice fel de eveniment din viață (de la naştere până la moarte), acestea sunt izvorâte fie din credință, fie din superstiții. Lumânarea lăsată să ardă mai mult timp nu este o superstiție, ci credința că cei dragi pomeniți primesc, pe lumea cealaltă, mai multă lumină şi bucurie prin rugăciunile rostite atunci şi prin simbolismul arderii lumânării”, a spus preotul, potrivit dcnews.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe