Moscova e conciliantă. Rusia permite specialiștilor AIEA să viziteze centrala nucleară Zaporizhzhia

Mihnea Tălău 15.08.2022, 17:18
Moscova e conciliantă. Rusia permite specialiștilor AIEA să viziteze centrala nucleară Zaporizhzhia

Rusia va face „tot ce este necesar” pentru a permite specialiștilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala nucleară Zaporizhzhia din sudul Ucrainei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, într-o declarație publicată luni.

„În strânsă cooperare cu Agenția și conducerea acesteia, vom face tot ce este necesar pentru ca specialiștii AIEA să fie la centrală și să ofere o evaluare veridică a acțiunilor distructive ale părții ucrainene”, a declarat Zakharova, potrivit Reuters.

Centrala nucleară din Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, a fost capturată de Rusia în timpul invaziei sale în Ucraina. Centrala a fost bombardată în ultimele zile, atât Moscova, cât și Kievul acuzându-se reciproc de riscul unui accident nuclear.

Centrala nucleară Zaporizhzhia din sudul Ucrainei a fost bombardată în ultimele zile, ceea ce deschide posibilitatea unui accident grav la doar 500 km de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Cernobîl din 1986.

Joi, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut atât Rusiei, cât și Ucrainei să înceteze toate luptele în apropierea centralei, după noi bombardamente în acea zi.

Atacuri asupra centralei de la Zaporojie. Care sunt riscurile unui accident nuclear pe fondul razboiului cu Rusia?

Riscurile la cea mai mare centrală nucleară din Europa

Centrala nucleară Zaporizhzhia are șase reactoare de concepție sovietică VVER-1000 V-320 răcite și moderate cu apă, care conțin uraniu 235, care are un timp de înjumătățire de peste 700 de milioane de ani.

Este cea mai mare centrală nucleară din Europa și una dintre cele mai mari din lume. Construcția a început în 1980, iar cel de-al șaselea reactor a fost conectat la rețea în 1995.

Cel mai mare risc pentru reactoare este reprezentat de o scădere a aprovizionării cu apă.

Apa presurizată este folosită pentru a transfera căldura din reactor și pentru a încetini neutronii, pentru a permite uraniului 235 să continue reacția în lanț.

Dacă apa ar fi întreruptă, iar sistemele auxiliare, cum ar fi generatoarele diesel, nu ar reuși să mențină reactorul rece din cauza unui atac, reacția nucleară ar încetini, deși reactorul s-ar încălzi foarte repede.

La temperaturi atât de ridicate, hidrogenul ar putea fi eliberat din învelișul de zirconiu, iar reactorul ar putea începe să se topească.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...