Moscheea unui rege creștin. La Constanța există singura moschee musulmană, ridicată de un rege creștin

Ioana Constantin 05.11.2021, 16:00
Moscheea unui rege creștin. La Constanța există singura moschee musulmană, ridicată de un rege creștin

Povestea moscheii s-a născut din înalta vizune a unui rege despre amestecul de popoare. Pe 26 aprilie 1878, prin Proclamațiunea pentru dobrogeni, regele se adresează locuritorilor de orice naționalitate și religie. El se angajează să slujească poporul fără să facă deosebire, iar primul gest în acest sens este construcția moscheei.

La Constanța există singura moschee musulmană, ridicată de un rege creștin

Locuitori musulmani! Dreptatea României nu cunoaște deosebire de neam și de religie! Credința voastră, a familiei voastre, vor fi apărate de o potrivă ca și ale creștinilor. Afacerile religiunii și a familiilor voastre vor fi pentru voi încredințate apărării muftiilor și judecătorilor aleși din neamul și legea voastră. Și creștini și musulmani, primiți acest dar cu încredere. Salutați, dar cu iubire drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertății, drapelul dreptății și al păcii, este Proclamația catre dobrogeni.

În 1823, Sultanul Mahmut al 2 lea a ridicat o moschee în Dobrogea. Au trecut însă armatele, populația a fost împrăștiată și nici moscheea nu a avut o soartă mai bună. În 1841 minaretul era făcut din scânduri văruite, aspect surprins de însăși Hans Christianssen, cand a ajuns pentru prima oară la Kustenge, Constanța de astăzi.

Edificiul însă nu mai corespundea nevoilor muslmanilor. Și s-a vrut un edificiu mai mare, mai încăpător. Era degradat vechiul edificiu. Regele, văzând acest aspect si poziția ei, din datele istorice pe care le avem, în urma discuțiilor avute, a decis să ne facă acest dar. Este o chestiune la inițiativa regelui și nu la rugămintea comunității musulmanilor din Dobrogea. Era vorba de bune relații între musulmani cu populația creștină, a spus Yusuf Murat, Muftiul Cultului Musulman din România.

La Constanța exista singura moschee musulmana, ridicata de un rege crestin
Moschee musulmana

Pe 18 mai 1905, Adunarea Deputaților votează un buget de 120.000 de lei pentru construcția unei moschei. Apoi proiectul îi revine lui Victor Ștefănescu, arhitect renumit al vremii. Primise ca sarcină și planurile pentru Primărie, Piața Ovidiu și alte doua case importante de pe Bulevardul Regina Elisabeta. Era o adevărată provocare. Pentru a studia arhitectura ismamică, Ștefănescu a mers la Istanbul.

Proiectul a fost așadar realizat de un arhitect român, iar construcția a fost ridicată tot de o firmă din România. Ștefănescu avea să revoluțione tehnica construcției din România, odată cu ridicarea acestei moschei. S-a aplicat tehnologia betonului armat în Constanța, pentru prima oară îmbinată cu zidăria. Pe 24 iunie 1910, actul de fundațiune în limba română, dar și în limba turcă, este așezat la temelia moscheei. Discursurile de atunci completau ideea de bună comuniune.

Prin grația și ajutorul lui Dumnezeu pus-a piatra fundamentala a acestei moschei, aducând mulțumiri celui A-tot Puternic cum și salutări tuturor Profeților lui, după ce au făcut călduroase rugăciuni pentru gloria și mărirea Regatului României. Moscheia aceasta care poartă numele răposatului Sultanului Mahmut și zidită în principalul cartier al orașului Constanța în anul 1823, a fost dărâmată și reconstruită mai măreață sub fericita și glorioasa domnie a Majestății sale, regelui Carol I și soția sa Regina Elisabeta, găsim notat în Actul de fundație.

Se dorea ca moscheea să fie o cladire care să stea alături de catedralele creștine ale lumii, o podoabă a țării românești. Este finalizată trei ani mai tarziu, iar construcția a costat în jur de 400.000 de lei. În 1913, în prezenta oficilităților centrale și locale este inaugurată Moscheea Regală. Evenimentul fusese pregătit cu mult timp înainte. Interiorul era îmbrăcat în faianță după modelul celor din Bursa. Sunt, de asemenea, ridicate cinci cișmele ca să se curățe musulmanii înainte să intre la rugăciune.

În interior se află două sfetnice masive de 1 metru fiecare și multe covoare date de sultanul Turciei. După inaugurare, Regele spunea că este fericit că participă pentru prima oară la solemnitatea inaugurării unei moschei și că va depune personal eforturile necesare pentru ca ea să fie întreținută.

La Constanța exista singura moschee musulmana, ridicata de un rege crestin
Moschee musulmana

Suprafața moscheii este de 450 metri pătrați, iar cupola are 25 de metrii. Minaretul are, de asemenea, 40 de metri. Cupola este impresionantă, ridicată deasupra sălii de rugăciune. În moschee se pătrunde prin cele trei uși. Apoi într-un hol și în moschee printr-o ușă cu două canate din marmură ferecată cu bronz. Altarul, mihrabul, cum este cunoscut, este construit odată cu moscheea.

Mult mai vechi este minberul, un ansamblu din lemn și alamă adus de la geamia Sultan Mahmut. Sunt aduse din Istanbul și sunt conservate și se folosesc și acum. Moscheea este luminată cu lumina electrică printr-un un calendabru uriaș. Pereții sunt tapetați cu versete din Coran pe fonduri aurite, iar brâul în faianță galbenă și verde.

Minaretul este accesibil prin scara cu 140 de trepte și balconul este susținut de 16 console. Atât cupola cât și minaretul sunt încununate de semiluna Islamului. Cupola are, însă, o arhitectură bizantină.

Stilul de arhitectură este combinat, bizantin și egiptean, două culturi puternice. Nu s-a ținut cont de arhitectura otomană ci de cea egipteană. A fost alegerea Regelui, iar arhitectul a fost în diverse țări islamice. Iar regele a ales această combinație de stiluri. La otomani, cupola are o deschidere mult mai mare. Aici deschiderea este specifică cupolelor bisericilor bizantine, a continuat Yusuf Murat.

În 1942 și Moscheea, ca mai toate cladirile din orașul vechi, a fost afectată de raiudurile aeriene. Bombardamentele au afectat-o însă foarte puțin. O adresă a Muftiatului din 3 decembrie 1942 arată acest aspect iar prin documentul respectiv se solicită întocmirea unui deviz de reparații stricăciuni din cauza bombardamentelor. Costurile se ridicau la 100.000 de lei. Era vorba de reparații la geamuri și tencuieli.

La Constanța exista singura moschee musulmana, ridicata de un rege crestin
Moschee musulmana

Se finanteaza reparațiile însă costurile ajung la 565.000 de lei și sunt descoperite și fisuri mult mai grave. Betonul suferise degradări care puneau în discuție rezistența construcției și a minaretului. Se iau măsuri generale de consolidare. Problemele se rezolvă și comunitatea musulmană primește și un dar interesant. Un covor lucrat la un centru artizanal din Turcia. A fost lucrat în insula Adakale în urmă cu 200 de ani de către o tânără de doar 17 ani. Are 1454 metri lungime și 490 de kg. În 1966 se mai fac câteva reparații .

Astăzi, moscheea este un edificiu simbol și atrage atenția prin măreție prin armonia stilului. Este una din cele mai reprezentative din România. Moscheea este prima care a devenit monument.

Este simbol al comunității noastre. Este un dar. Este construită de un creștin. Moscheea este un simbol al unei conviețuiri care există pe aceste meleaguri. Este un exemplu pentru cei care trăiesc aici sau în Europa. Când vin aici oaspeți străini din Asia și le spun că a fost ridicată de un creștin sunt foarte mirați. Istoria ne face să învățăm, să luăm lecții de bună conviețuire, a spus, în încheiere, Yusuf Murat.

Urmăriți Impact.ro și pe