„Mormântul căriesei” care ascunde o comoară. Povestea celui mai mare mister din Botoșani

Elena Avramescu 22.12.2021, 14:34
„Mormântul căriesei” care ascunde o comoară. Povestea celui mai mare mister din Botoșani

În judeţul Botoşani, în apropiere de malurile Prutului, se găsesc mai multe movile atipice peisajului. Localnicii cred că în acele locuri există morminte de uriaşi, după cum au fost învățați de bătrâni. Specialiştii ştiu care este situația reală, și anumă că sunt în mare parte morminte vechi, ale neamurilor migratoare, din veacurile întunecate ale istoriei, majoritea războinici-călăreţi.

„Mormântul căriesei” din Botoșani ascunde o comoară

Însă doar câteva au fost cercetate din punct de vedere ştiinţific, iar una dintre cele mai misterioase şi mai fascinante movile este numită ”Mormântul crăiesei” şi se găsește în satul Alba, în mijlocul unei mlaştini ciudate, pe malurile Pârâului Alb, unde se spune că şi-a găsit odihna un războinici germanic din vremuri de demult, mort în urma luptelor cumplite cu hunii.

Pe meleagurile comunei Hudești găsim un cătun numit Alba, iar pe câmpurile pustii din jurul satului, în mijlocul unor mlaştini înfricoşătoare se află o movilă uriaşă de pământ. Oamenii locului o ştiu drept ”Mormântul Crăiesei” și cred că acolo zace o femeie uriaşă.

Acolo, am aflat de la o bătrână din sat, se află o femeie uriaşă. Mare de tot şi îmbrăcată într-un fel de rochie de mireasă. Şi în jurul ei sunt comori, a spus o localnică în jur de 50 de ani.

Acolo se zice că este îngropată din vremuri de demult o crăiasă frumoasă. O femeie războinică că avea şi sabie şi coif. Se zice că stă acolo cu păr lung şi frumos, omorâtă de cine ştie cine. Oricum era regină de au îngropat-o aşa, a spus și soțul acesteia, potrivit botosaneanul.ro.

Mormantul cariesei din Botosani ascunde o comoara
Mormantul cariesei din Botosani

În plus, toți oamenii locului ştiu că în acel loc se află comori nenumărate, însă nu au avut curajul să se apropie niciodată, din cauza mlaştinilor dar și din cauza presupuselor blestemel.

Doamne fereşte, mi-a spus mătuşa că este blestem mare să săpi acolo. Nu se atinge nimeni, a spus o săteanca, potrivit sursei citate.

Mormantul cariesei din Botosani ascunde o comoara
Mormantul cariesei din Botosani

Astfel că localnicii se feresc ezistă să se apropie de ”mogilă”, deoarece susțin că este un loc întunecat şi bântuit. Însă ciobanii au decis să lase oile să pască peste movilă.

O altă cunoscută legendă spune că această crăiasă a fost urmărită de mai mulți duşmani, iar atunci când călărea pe un cal alb s-a înecat în mlaştinile de pe malurile pârâului și s-a scufundat cu tot cu cal. După aceea, poporul ei i-ar fi ridicat movila, iar acesta este motivul pentru care satul s-ar numi Alba, iar apa respectivă Pârâul Alb.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...