EXCLUSIV

Monica Tatoiu se luptă de 42 de ani cu o păcătoasă boală de piele: „Trebuie să mă expun la soare pentru că altfel sunt un fel de reptilă”. Exclusiv

Ana Maria Păsat 03.12.2022, 10:55

Monica Tatoiu (66 de ani) se află, de la începutul acestei luni, în Guadelupa, un arhipelag din partea estică a Caraibelor. Vedeta tv merge de 17 ani în acest loc, pe care-l consideră cel mai frumos din lume.

În plus, stă mereu în aceeași cameră. Monica Tatoiu ne-a dezvăluit, în interviul exclusiv pentru Impact.ro, și care este principalul motiv pentru care anual se bronzează în acest mic colț de Rai.

„Singura soluție e soarele, razele ultraviolete sunt foarte bune”

Încă de la vârsta de 24 de ani, Monica Tatoiu se confruntă cu o boală cu care a fost nevoită să „învețe să trăiască”, după cum însăși ne-a mărturisit. Vedeta a moștenit psoriazis, de la tatăl ei, iar la rându-i i-a transmis-o și fiului, acum în vârstă de 29 de ani. Afecțiunea i s-a declanșat la 24 de ani, iar la 28 s-a agravat. Pentru a reuși să o amelioreze, vedeta merge anual în Caraibe, pentru a se expune și-n timpul iernii, de la noi, la soare:

„Doctorul meu nu mă lasă să stau la plajă decât în zona cu psoriazis. De aceea, trebuie să mă expun trei luni la soare, pentru că altfel sunt un fel de reptilă. Singura soluție e soarele, razele ultraviolete sunt foarte bune. De aceea, de ani de zile plec în luna noiembrie în Caraibe. În general, femeile care au această afecțiune, chiar suferă”.

Monica Tatoiu
Monica Tatoiu si sotul ei

„În cazul meu e boală luată de la tata”

Monica a mai adăugat, pentru Impact.ro, despre afecțiunea care i-a marcat viața: „Cam 30% o au, iar boala ia forme foarte urâte. Nu te vindeci, o moștenești, în cazul meu e boală luată de la tata, iar fiul meu m-a moștenit pe mine, n-am ce să-i fac, asta-i viața și nu există tratament. Există doar unul, niște injecții, dar care-ți afectează ficatul sau altele, ca la vaccinuri. Fiul meu era disperat. Mie mi s-a declanșat la 24 de ani și țin minte cum eram la 28, o reptilă de sus până jos. Imaginați-vă o fată tânără plină de bube”.

„De câte ori sunt agitată, încep să mă mănânce coatele, genunchii, încheieturile, în general, la mine și gleznele. Am învățat să trăiesc cu chestia asta. A fost greu, dar sunt valuri, care vin și trec. Dar, dacă stau la soare, s-a mai atenuat, măcar la coate. La mine se vede la televizor, pentru că gesticulez, mi se văd coatele. Și mă dau cu tot felul de creme. O soluție au fost cremele cu cortizon, dar nu le recomand, pentru că cortizonul face și bine, dar și rău”, a mai spus Monica Tatoiu.

Prinsă în mijlocul furtunilor din Atlantic

Cât despre vacanța petrecută în Caraibe, care se apropie de final, Monica Tatoiu ne-a mărturisit că în această perioadă a citit foarte multe cărți, a făcut scufundări și a resimțit furtunile din Oceanul Atlantic:

„Până acum a fost soare, frumos, până a început o ploaie de zici că se scutură cerul. Aici plouă la 28 de grade. Așa e tot timpul. Plouă, apoi apare soarele de nu poți sta. Am prins câteva furtuni. Când a fost furtună în Atlantic, care a afectat Spania, la începutul lui noiembrie, când am venit aici, au fost valuri de șase metri, chiar în lagune, unde e reciful de corali. La 3.000 de metri s-a simțit”.

Cum s-a relaxat în vacanța din Caraibe

În rest, am făcut scufundări, e singurul sport pe care-l mai pot face acum la bătrânețe. Și așa, două zile m-a durut spatele, abia am putut să mă ridic din scaun. Să faci scufundări și să stai să te uiți la mare. Și să te gândești la tinerețea care a trecut, la bătrânețea care se apropie de final. E un moment de evaluare. Am citit foarte multă economie și politică, în fiecare zi am cinci-șase ore de studiu, despre arme, despre conflictele mondiale, despre China, despre Pacific. Acasă, nu pot. Lumea e condusă de niște nebuni, de aceea am ajuns în situația de astăzi și de aceea trebuie să știm să analizăm.

Mă uitam la parada de 1 Decembrie și chiar mă gândeam de ce atâția militari. Eu aș face o defilare cu școlile noastre, cu cluburile noastre sportive de performanță, dacă om mai avea, lucruri care ne interesează. Armele nu mai rezolvă prolemele lumii, ci educația și cultura. Numai că încă nu am trecut la nivelul următor”.

„Aici mi se spune Dudu”

Fosta profesoară de matematică e deja foarte cunoscută în locul unde își face vacanțele. Localnicii au adoptat-o și i-au pus chiar și un nume: „Eu în fiecare an în noiembrie stau aici. Piețele lor sunt extraordinare. Îmi place să discut cu producătorii locali. Mie mi se spune Dudu aici: Ce mai faci, Dudu, ce ai mai venit să cumperi?. Au niște vaci nemaipomenite, cu un gust nemaipomenit, carnea lor e specială.

Dacă e furtună pe Atlantic, nu ajung vasele, ei nu produc nimic aici. Două săptămâni, toate magazinele erau avide, pentru că nu venise vaporul, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Dar mănânci ananas, mango și papaya și faci și cure de vitamine. Iar dimineața, când vin bărcile de pescuit, languste, pești, poți mânca. Au un gust extraordinar. De fiecare dată când mă scufund mă gândesc ce am mâncat și mi se pune un nod în gât”.

A adoptat o pisică în Caraibe

Monica a adoptat și o pisică, în Caraibe, pe care o răsfață: „Am și aici o pisică extraordinară, Prințesa, pe care o știm de patru ani. Și acum am găsit și un motan care nu știe să miaune, ci doar cântă. E așa de plăcut când vin de departe iar la ușă te așteaptă o ființă pe care o știi. Acum 3 săptămâni ne aștepta la ușă, ca și când nici nu trecuse un an de zile.

Doarme în pat la mine, vine și mănâncă dimineața. De fiecare dată când plec, mă rog să reziste. Acum trei ani, erau opt, dar a rămas doar ea. Acum stă sub scaunul meu. E albă și are capul negru. Acasă am șapte, Putin, al lui fi-miu și Zorro, al meu, sunt pisoi luați de pe stradă”, a adăugat aceasta.

A încercat în zadar să asculte colinde, departe de țară

Chiar dacă se simte extraordinar de bine în locația în care merge de ani de zile, Monica Tatoiu de-abia așteaptă să ajungă acasă, pentru a asculta colinde românești:

„Abia aștept să ajung acasă, nu pot să ascult colinde aici. Am încercat aici într-o seară, dar nu merge. Aseară ne uitam la mare și ne-am simțit ca și când am avea din nou 30 de ani. Am acumulat energie ca să pot face față, pentru că la anul va fi groaznic de rău”.

Urmăriți Impact.ro și pe