Momentul șocant în care regele Charles ar fi putut muri în direct, la televizor. Accidentul teribil care l-ar fi putut costa viața

Anca Manolica 08.10.2022, 15:37

Un inginer regal își amintește șocantul moment în care Regele Charles „ar fi putut muri în direct la televizor într-un accident puternic”. Asta s-ar fi putut întâmpla în timpul săpăturilor de la Mary Rose în octombrie 1982, una dintre cele mai ambițioase și costisitoare operațiuni de salvare maritimă din istorie. Descoperă povestea pe larg, în rândurile de mai jos.

Regele Charles a urmărit ridicarea epavei emblematice din apă la 11 octombrie 1982

În timp ce 60 de milioane de oameni priveau la televizor în dimineața zilei de 11 octombrie 1982, corpul navei de război Tudor Mary Rose a ieșit din Solent.

Doi bărbați au urmărit cum nava era remorcată la șantierul naval Portsmouth: Regele Charles, pe atunci Prinț de Wales, care a fost unul dintre ultimii scafandri de pe nava amiral a lui Henric al VIII-lea, și Albert Granville, proprietarul barjei Tog Mor și al macaralei care a ridicat corpul navei din apa tulbure.

În 2022 se împlinesc 40 de ani de la acel incident, ocazie cu care este lansat un nou documentar de televiziune, Raising The Mary Rose: The Lost Tapes. La acel moment, Charles a fost la doar un pas de a fi ucis în direct la televizor, după ce un colț al cadrului a zdrobit corpul navei. Acesta mergea să privească de aproape epava când nava s-a prăbușit.

„Știți, viitorul rege al Angliei ar fi putut muri în direct la televizor, ceea ce cred că ar fi schimbat întregul aspect al recuperării, ca să fiu sincer. Totul a devenit tăcut. Nu a existat nici măcar o șoaptă.

Nimeni nu a vorbit timp de ceea ce a părut a fi minute, au fost probabil zece secunde, dar pur și simplu nimeni nu s-a mișcat. Și asta a pus capăt dorinței prințului Charles de a se urca pe ea, pentru că nu avea să se mai întâmple din acel moment.”, a dezvăluit fostul inginer regal Jack Frost, care a fost implicat în operațiunea de salvare, potrivit Daily Mail.

Regele Charles
Regele Charles

Fără implicarea regelui, operațiunea de 4 milioane de lire sterline nu ar fi avut loc

Mary Rose s-a scufundat în 1545 la doar doi kilometri de intrarea în portul Portsmouth, după ce a fost timp de 34 de ani navă amiral a lui Henric al VIII-lea. Când a fost înființat muzeul Mary Rose Trust în 1979, Charles a devenit președintele acestuia. El s-a scufundat în total de nouă ori pe epavă între 1974 și 1982, înainte ca aceasta să fie ridicată de pe fundul mării,

Iar acum, show-ul a dezvăluit că Charles, în calitate de patron al Mary Rose Trust, a fost cel care l-a convins personal pe președintele multimilionar al Howard Doris Engineering și pe soția sa Jocelyn să le împrumute macaraua sa plutitoare, a cărei închiriere costa 25.000 de lire sterline pe zi la acea vreme.

Ian Dahl, pe atunci director de dezvoltare a strângerii de fonduri la Mary Rose Trust, își amintește:

„Am organizat un eveniment și am selectat foarte atent care erau persoanele de bază care urmau să fie invitate în acea seară. Iar una dintre aceste persoane s-a întâmplat să fie responsabilă pentru compania care deținea macaraua ideală pentru ridicarea lui Mary Rose.

Prințul de Wales a mers direct (la el), și-a întins mâna în felul său minunat de a relaxa oamenii și a spus: „Oh, ce minunat. Cred că aveți macaraua care să ne permită să ridicăm Mary Rose”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...