Momentul în care ghețarul din vârful montan Marmolada se prăbușește. Tragedia, surprinsă de camerele de filmare

Ana Anitoiu 04.07.2022, 16:51
Momentul în care ghețarul din vârful montan Marmolada se prăbușește. Tragedia, surprinsă de camerele de filmare

Un alpinist a filmat momentul în care s-a prăbușit, duminică, ghețarul din vârful Marmolada din munții Dolomiți ce aparțin de Alpi. Cel mai recent bilanț ce a fost comunicat de autoritățile din Italia în urma avalanșei este de opt decese. Printre persoanele dispărute se numără și români, care sunt în siguranță, conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Cetățeni români, considerați dispăruți după prăbușirea ghețarului

Ziarul italian Corriere della Sera a scris că trei cetățeni români se numără printre turiștii dispăruți în urma prăbușirii ghețarului. Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a transmis că aceste persoane sunt în siguranță.

„Familia din România care a semnalat Departamentului Consular din Centrala MAE dispariţia a 3 cetăţeni români a informat MAE, în urmă cu puţin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declaraţi dispăruţi, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol.

Turiştii români ar fi fost cazaţi în această perioadă într-o locaţie fără acces la mijloace de comunicaţie (reţea de telefonie mobilă şi conexiune la internet). MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariţia altor cetăţeni români”, a transmis MAE.

Prăbușirea ghețarului, filmată

Un alpinist a filmat prăbușirea ghețarului de pe vârful montan Marmolada. Corriere della Serra a scris că numărul deceselor în urma acestui incident a crescut la opt. Potrivit agenției italiene de știri Adnkronos, șansele de a găsi supraviețuitori sunt acum „reduse la zero”.

Conform salvatorilor citați de publicația italiană, este aproape imposibil să fie găsiți în viață cei dispăruți. Ar mai fi 10 sau 15 oameni surprinși de avalanșă. Un reprezentant al echipajelor de intervenție a transmis că s-au folosit drone.

„În acest moment situația este critică pentru că există posibilitatea prăbușirilor. Nimeni nu poate ajunge acolo. Monitorizăm totul cu drone, iar unde găsim ceva în detaliu mergem să intervenim cu elicopterul. Operațiunile de căutare vor fi reluate astăzi de îndată ce condițiile meteo ne vor permite să continuăm”, a transmis reprezentantul echipajelor de intervenție.

Agenția de presă italiană ANSA a transmis inițial că în urma prăbușirii ghețarului din Alpii Italieni au fost date dispărute 19 persoane, dintre care trei români, un francez, un austriac, patru cehi şi 11 italieni. O altă informaie transmisă de presa din Italia a fost că printre răniţi se numără şi doi cetăţeni germani, internaţi la terapie intensivă, după cum a confirmat ministrul german de Externe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...