Momentul în care doi ucraineni curajoși dezamorsează o bombă rusească. Au folosit o sticlă de apă | Video viral

Cătălina Burghelea 11.03.2022, 12:06
Momentul în care doi ucraineni curajoși dezamorsează o bombă rusească. Au folosit o sticlă de apă | Video viral

Doi ucraineni curajoși au fost filmați în timp ce dezamorsau o bombă rusească uriașă cu mâinile și o sticlă de apă. Gestul bărbaților a fost salutat în întreaga lume pentru „curajul uluitor” și „nervii de oțel”, iar acum s-a viralizat. Peste două milioane de oameni au văzut clipul de 31 de secunde, filmat în Ucraina, care îl arată pe un bărbat turnând apă peste capătul bombei, în timp ce celălalt răsucește sigiliul din ea.

Doi ucraineni dezamorsează o bombă cu mâinile și o sticlă de apă

Un videoclip ce a surprins momentul uluitor în care doi oameni dezactivează o bombă cu propriile mâini și o sticlă de apă face înconjurul lumii. Milioane de internauți au urmărit clipul de 31 de secunde din Ucraina. Cei doi sunt echipați doar cu apă și o pereche de mănuși, fără căști. Procesul de dezamorsare se face, de regulă, de la distanță.

Curajul celor doi a fost lăudat și apreciat

Experții spun că apa a fost folosită pentru a reduce frecarea fitilului bombei, unde reziduurile explozive pot pătrunde în șurub. Pentru ca bomba să explodeze sunt necesare căldură, șoc și frecare.

„Apa previne descărcările statice. Mâini liniștite, nervi de oțel”, a spus Nick Stylianou, jurnalist Sky News, notează The Telegraph.

Charles Lister, cercetător și director al programelor de combatere a terorismului și extremismului la Institutul din Orientul Mijlociu, a postat videoclipul pe Twitter. Acesta a spus că cei doi bărbați au dat dovadă de un „curaj uluitor”.

„Această bombă aruncată de Rusia ar aplatiza o clădire – și totuși acești specialiști din Ucraina o dezamorsează cu două mâini și o sticlă de apă, în timp ce obuzele aterizează în apropiere”, a explicat britanicul.

Filmarea a ajuns virală

Clipul a fost distribuit de postul de știri ucrainean NEXTA TV. Imaginile au fost făcute publice la scurt timp după ce Rusia a recunoscut că folosește rachete termobarice în Ucraina, care au capacitatea de a „distruge plămânii”.

„Armata rusă a confirmat utilizarea sistemului de arme TOS-1A în Ucraina. Acesta folosește rachete termobarice, creând efecte incendiare și explozive”, a spus Ministerul Apărării.

Ce sunt bombele termobarice folosite de Rusia în războiul din Ucraina

Bombele termobarice aspiră oxigen din aerul înconjurător pentru a genera o explozie la temperatură ridicată, producând o undă de o durată semnificativ mai lungă decât cea a unui exploziv convențional. Sunt echivalentele moderne ale aruncătoarelor de flăcări și dozatoarelor de napalm, mai scrie ziarul britanic. Explozia supersonică rezultată distruge clădirile cu o forță incredibilă și poate zdrobi corpurile umane, deși oamenii nu se află în imediata apropiere a rachetelor.

Este a 16-a zi de război Rusia-Ucraina

Războiul rus împotriva Ucrainei a intrat în a treia săptămână. S-au raportat sute de morți sau răniți, în timp ce peste două milioane de refugiați ucraineni au fugit până acum din patria lor, potrivit estimărilor ONU (Organizația Națiunilor Unite).

Oficialii occidentali au avertizat că Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice pentru a cuceri Kievul. Experții au spus că un atac „cu totul îngrozitor” asupra capitalei ucrainene ar putea fi declanșat în timp ce forțele ruse încearcă să depășească problemele logistice actuale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...