Momente cumplite pentru Ianis Hagi. S-a accidentat grav în meciul cu Stirling şi va lipsi mai multe luni de pe teren

Stan Filon, Diana Dumitrache 25.01.2022, 16:21
Momente cumplite pentru Ianis Hagi. S-a accidentat grav în meciul cu Stirling şi va lipsi mai multe luni de pe teren

Ianis Hagi trece prin momente cumplite, după accidentarea suferită vineri, în meciul câștigat de Rangers în fața lui Stirling, din șaisprezecimile Cupei Scoției, scor 4-0. Tatăl său, Gheorghe Hagi, a confirmat faptul că accidentarea este una destul de serioasă, însă a precizat că așteaptă rezultatele analizelor. Iată că acestea au venit, iar veștile nu sunt deloc bune pentru jucătorul lui Rangers.

Ianis Hagi s-a accidentat foarte grav în ultimul meci jucat de Rangers

Ianis Hagi s-a accidentat grav vineri, într-un meci de cupă, iar veștile sunt foarte proaste, chiar dacă oficialii nu au dorit să vorbească despre asta. Mai mult, inițial s-a spus că Hagi nu ar fi suferit o accidentare foate gravă, însă presa din Scoția a scris marți dimineața că Ianis are ruptură de ligamente încrucișate!

Din informațiile apărute în presa sportivă, se pare că Ianis Hagi ar fi fost deja supus unei intervenții chirurgicalede remodelare a ligamentului încrucișat. Intervenția ar fi avut loc la Glasgow și se estimează că fotbalistul nu va mai putea juca în acest sezon, urmând să fie indisponibil până în vară.

Ianis Hagi s-a accidentat foarte grav in ultimul meci jucat de Rangers
Ianis Hagi s-a accidentat foarte grav in ultimul meci jucat de Rangers

Va sta pe tușă până la vară

Dacă cele apărute în presă sunt adevărate, atunci Ianis Hagi riscă să rateze patru meciuri din campania României din Liga Națiunilor: cu Muntenegru (4 iunie), cu Bosnia și Herțegovina (7 iunie), cu Finlanda (11 iunie) și returul cu Muntenegru (14 iunie). Celelalte două meciuri se joacă în septembrie, pe 23 cu Finlanda și pe 26 cu Bosnia Herțegovina.

Dar ce înseamnă, mai exact ruptura de ligamente încrucișate și cum se tratează aceasta? Ei bine, este suficientă o mișcare greșită, de rotaţie a genunchiului, pentru a ajunge la ruptură de ligament încrucișat. Se aude o trosnitură, iar ulterior genunchiul se umflă. Când ajung la medic, pacienţii spun că simt că “le fuge genunchiul”.

Se revine la sport de-abia după 6 luni

Ligamentul încrucișat anterior e un ligament care de obicei nu cicatrizează singur. Medicul chirurg trebuie să îl refacă, să îl reconstruiască. Asta presupune o operaţie artroscopică (minim-invazivă), care nu durează mai mult de o oră.

Ca să poţi face acest lucru trebuie să iei o grefă, de obicei un tendon, dintr-o zonă apropiată genunchiului.  Se fac două tunele atât sus cât și jos practic reface ligamentul. Nu poţi să îl coși trebuie să îl reconstruiești. Asta implică o operaţie artroscopică (minim invazivă). O astfel de intervenţie durează aproximativ o oră. Multe dintre aceste leziuni au asociate și leziuni de menisc”, spune medicul Dragoș Popescu.

E foarte important să faci kinetoterapie, doar că trebuie respectaţi pașii. Nu poţi să faci mai mult pentru că acest ligament fiind reconstruit are nevoie de o perioadă de integrare în genunchiul respectiv. Așa numita ligamentizare, care durează între 8 și 12 săptămâni. În perioada asta trebuie să facem recuperare, nu putem să stăm imobilizaţi, dar pe de altă parte, controlată ca să nu stresăm această grefă care a fost pusă. Urmează o perioadă în care intensificăm lucrurile. De obicei, înotul, bicicleta normală sunt cam la 3 luni după operaţie. Alergatul în linie dreaptă cam la 4 luni, undeva la 5 luni schimbări de direcţie și sprinturi și abia după 6 luni minim revenire la sportul de impact”, mai precizează medicul. 

Așadar, Ianis Hagi va sta pe tușă cel puțin șase luni de zile, timp în care va fi nevoit să facă exerciții de recuperare, mai ales că în această perioadă musculatura piciorului afectat va avea de suferit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...