Moment tulburător pentru a marca cinci ani de la Colectiv. Ce s-a întâmplat în București

Rădulescu Valentin 31.10.2020, 08:47
Moment tulburător pentru a marca cinci ani de la Colectiv. Ce s-a întâmplat în București

În anul 2015, într-o zi de vineri, a avut loc una dintre cele mai mari tragedii ale României de la Revoluție până în prezent. În clubul Colectiv și-au pierdut viața nu mai puțin de 65 de persoane, care au rămas în amintirea oamenilor ca niște victime ale sistemului din țară. Așadar, românii au decis să facă un gest special pentru a marca 5 ani de la tragedia Colectiv.

Cum s-au comemorat cinci ani de la Colectiv?

Pe zidurile clădirii de la Curtea de Apel București au fost așezate ieri mai multe fotografii ale victimelor care s-au stins în urmă cu cinci ani la Clubul Colectiv. Trecători, rude, prieteni, dar și supraviețuitori, s-au adunat ieri cu candele în mână și au comemorat tragedia care a zguduit România la acea vreme.

În ziua de ieri s-a format un întreg lanț de oameni de la Clubul Colectiv și până la Curtea de Apel București, toți respectând restricțiile impuse de autorități. În așa fel, cei care și acum sunt șocați de modul în care cele 65 de persoane au putut să își piardă viața, au comemorat împlinirea a 5 ani de la tragedie. Mai mult decât atât, organizatorii acestui eveniment au transmis și un mesaj tulburător, susținând că și în prezent corupția din țară face victime.

„La 5 ani după Colectiv, un lanţ de incompetenţă şi corupţie încă ucide zi de zi în România. La 5 ani după Colectiv, un lanţ de aroganţă şi impostură încă ne îmbolnăveşte în loc să ne vindece în spitale. La 5 ani după Colectiv, un lanţ de nepăsare şi iresponsabilitate continuă nedreptatea în loc să pedepsească vinovaţii în justiţie. La 5 ani după Colectiv, cerem dreptate”, au scris organizatorii acestui eveniment într-un mesaj pe rețelele de socializare.

Moment tulburător pentru a marca cinci ani de la Colectiv. Ce s-a întâmplat în București
Fotografii la Curtea de Apel București Sursă Foto: Inquam / Octav Ganea

România nu ar face nici acum față unei astfel de tragedii

Pe data de 30 octombrie 2015, la ora 22 și 30 de minute, s-au împlinit 5 ani de la incendiul din Clubul Colectiv. Deși tragedia a dus la moartea a 65 de oameni, România nu are nici acum echipamentele necesare pentru a face față unui astfel de eveniment. În prezent nu există un centru modern pentru tratarea pacienților cu arsuri, suficiente paturi și nici o bancă de piele. Toate au fost promise de autorități, însă nimic nu s-a întâmplat.

”În momentul de față, sentimentele mele sunt de tristeţe, de dezamăgire, de revoltă, pentru că dacă tragi o linie şi te uiţi în urmă, observi că totul a fost o bătaie de joc. Spitale care nu există, centre de mari arşi, infecţii nosocomiale, aceiasi decidenţi politici. Avem primar judecat şi condamnat, Cristian Popescu Piedone, ales din nou ca primar”, a spus Cristian Matei, unul dintre supraviețuitorii clubului Colectiv, potrivit stirileprotv.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe