Moment istoric pentru România. Se întâmplă chiar azi

Iancu Andreea 21.09.2020, 08:49
Moment istoric pentru România. Se întâmplă chiar azi

România traversează astăzi un moment istoric. Piața de capital va evolua de la statutul actual, la unul care poate fi asemănat cu aderarea la Uniunea Europeană, ca importanță în plan economic. Decizia a fost luată în urmă cu mai mult timp, însă începând de astăzi țara noastră va ocupa un loc important în cadrul piețelor de capital.

Ce se întâmplă cu România din punct de vedere economic

Începând de astăzi, piața de capital din țara noastră va trece de la statutul de „piață de frontieră” la cel de „piață emergentă”. Această decizie istorică a aparținut agenției de evaluare financiară FTSE Russell, conform Bursei de Valori București. Cu această ocazie, operatorul pieței de capital va marca evenimentul printr-o ceremonie oficială de deschidere a ședinței de tranzacționare, unde vor fi prezenți și premierul Ludovic Orban, ministrul Finanțelor Florin Cîțu și președintele ASF Nicu Marcu.

Promovarea României pe piața financiară a fost luată în urmă cu un an de zile de către agenția FTSE Russell, însă va intra în vigoare de astăzi, 21 septembrie.

„În urma revizuirii anuale FTSE Equity Country Classification din septembrie 2019, Romania va fi reclasificată de la statutul de Piaţă de Frontieră la statutul de Piaţă Emergentă Secundară începând cu septembrie 2020. Cu toate acestea, companiile româneşti vor fi incluse în seria de indici FTSE Global Equity Index Series (GEIS) dacă minimum două companii îndeplinesc criteriile de eligibilitate FTSE Global All Cap pe baza datelor de tranzacţionare de la 30 iunie 2020”, conform bursa.ro.

Două companii românești, care au un număr de acțiuni free float cu o valoare semnificativă, urmează să fie incluse în indicii de Piață Emergentă ai FTSE Russell. Acestea sunt Banca Transilvania (TLV) şi S.N. Nuclearelectrica (SNN). Ele vor trebui să îndeplinească în continuare criteriile de lichiditate, în următoarele trei luni.

România trece de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă
România trece de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă

Ce beneficii aduce statutul de piața emergentă pentru România

România s-a aflat timp de trei ani de zile pe lista de monitorizare a FTSE Russell înainte de această decizie de promovare a pieței de capital. Totodată, această nouă etapă este una extrem de importantă. Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii de Valori București, Lucian Anghel, menționa în urmă cu mai mult timp că trecerea la statutul de piaţă emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic, pentru piaţa de capital, echivalentul aderării României în UE.

Această schimbare este benefică statului român deoarece creează posibilitatea de investiție, aducând fonduri generoase pentru România.

„Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piaţa de capital, echivalentul momentului aderării la Uniunea Europeană. România merita să fie promovată pentru că a demonstrat, în repetate rânduri, că este o piaţă funcţională şi accesibilă.

Un nou statut înseamnă noi posibilităţi de investiţii. Fonduri mult mai mari decât cele de până acum şi care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani. Pentru că până acum aceşti administratori de fonduri erau restricţionaţi, prin prospect, să investească în pieţele de frontieră. Tocmai de aceea, investitorii români ar putea să beneficieze pe termen lung de această promovare fructificând randamentele oferite de oportunităţile investiţionale pe bursă.”, a declarat Lucian Anghel, potrivit sursei citate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...