Moise Guran își serbeaza azi ziua de naștere. Jurnalistul împlinește 48 de ani

Stan Filon 08.07.2022, 09:57
Moise Guran își serbeaza azi ziua de naștere. Jurnalistul împlinește 48 de ani

Moise Guran, celebrul jurnalist, își serbează azi ziua de naștere! Gazetarul care a trecut și prin politică pentru o scurtă perioadă împlinește pe data de 8 iulie frumoasa vârstă de 48 de ani. Moise Guran s-a născut în anul 1974 în Drobeta-Turnu Severin și este în prezent unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați jurnaliști români pe teme economice.

Moise Guran își serbeaza pe 8 iulie ziua de naștere

Este zi de sărbătoare în familia lui Moise Guran! Celebrul jurnalist pe teme economice își sărbătorește pe 8 iulie ziua de naștere, când împlinește vârsta de 48 de ani. Moise Guran este un nume foarte cunoscut în România, devenind celebru după ce a prezentat mai multe emisiuni economice în care a spus mereu lucrurilor pe nume. A avut o emisiune chiar și la Televiziunea Publică.

A absolvit cursurile Facultății de Drept, la Universitatea din București, dar s-a specializat și la cursurile școlii BBC de Televiziune, iar primul său loc de muncă ca și reporter a fost la Tineretul Liber, în anul 1994. În același an a ajuns reporter la Evenimentul Zilei, acolo unde și-a continuat cariera până în anul 1997.

Moise Guran isi serbeaza pe 8 iulie ziua de nastere
Moise Guran isi serbeaza pe 8 iulie ziua de nastere

Carieră solidă în jurnalismul din România

Între 1997 și 1998 și-a îmbunătățit condeiul la Academia Cațavencu, apoi a fost redactor economic la „Informația Bucureștiului” timp de un an, între anii 1998 și 1999. Începând din anul 1999 a început să lucreze în televiziune. Mai întâi a fost reporter și corespondent economic la postul TV Antena 1, apoi, din anul 2005, a realizat emisiunea Biz Bizar care a fost difuzată la postul TV Antena 3. De aici a decis să urmeze un alt drum, așa că a demisionat pe data de 1 octombrie 2010. Începând cu 18 octombrie 2010, jurnalistul Moise Guran a început să prezinte emisiunea Ora de business, difuzată pe postul de televiziune TVR2. Doi ani mai târziu, pe 22 octombrie 2012, s-a mutat pe TVR 1.

Din data de 14 septembrie 2015, jurnalistul a mutat emisiunea Biziday pe Digi24, dar a prezentat și emisiunea România în direct la postul de radio Europa FM până în ianuarie 2020. La începutul anului 2020, Moise Guran făcea un anunț care lua prin surprindere mulți dintre fanii săi. Jurnalistul lăsa presa, pentru politică. S-a ocupat de coordonarea campaniilor electorale pentru Alianța USR-PLUS, însă pentru scurt timp.

Moise Guran isi serbeaza pe 8 iulie ziua de nastere
Moise Guran isi serbeaza pe 8 iulie ziua de nastere

S-a aventurat în politică

„Vă anunț că am luat decizia să renunț definitiv la cariera și la rolul meu de jurnalist român pentru a-mi asuma un rol politic în această țară”, anunța Moise Guran, la Europa FM.

Aventura lui Moise Guran în politică nu a fost una de lungă durată. Acesta a anunțat după doar nouă luni că iese din politică, atunci când „etica a intrat în conflict cu deontologia”.

„Cele mai grele decizii din cariera unui jurnalist sunt cele în care etica intră în conflict cu deontologia. Etica se referă la binele general al societății, iar deontologia se referă la regulile meseriei. Teoretic, regulile meseriei de jurnalist nu pot intra în conflict cu interesul general al societății, tocmai pentru că ele, regulile respective, sunt gândite pentru a sluji societatea. Și totuși, în practică, lucrurile sunt întotdeauna mai complicate. Ce am găsit în USR nu mi-a plăcut. Chiar dacă unele lucruri erau vizibile din afară, dinăuntru erau mai rele. USR nu mai era în realitate un partid nou. Se învechise, căpătând, fără să fi ajuns la putere, o sumă de năravuri specifice partidelor vechi”, a declarat Guran, la Europa FM.

A speriat România

Numele lui Moise Guran a fost pe buzele multor români în anul 2017, când aplicația sa care se dorea a fi construită pentru a alerta cumva populația înaintea unui eventual cutremur a luat-o razna. Aceasta a trimis mesaje tuturor abonaților prin care prevestea un cutremur de nu mai puțin de 10 pe scara Richter. Din fericire pentru România, alerta nu s-a adeverit, iar Moise Guran a fost nevoit să vină cu explicații.

 „Aplicaţia Biziday a luat-o razna. Investigăm ce se întâmplă. E posibilă o eroare, dar nu exclud şi alte posibilităţi”, a spus jurnalistul care a revenit cu declarații. „Ceea ce aţi primit nu este o alertă de cutremur ci o Alertă Roşie, cu textul unei Alerte de Cutremur. Asta sugerează că serverul nostru a fost spart. Momentan l-am deconectat şi investigăm. Ne cerem scuze şi vom reveni de îndată ce voi avea mai multe informaţii”, mai scria Moise Guran.

Moise Guran este un familist convins. Este căsătorit cu Claudia Daniela Guran cu care are un băiat, pe Moise Guran Jr., un tânăr foarte studios. Băiatul uimea pe toată lumea în 2015, când promova examenul de Capacitate cu nota de  9,37.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...